Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ;;

Διαβάζουμε  στο alfavita.gr/....
Μετά τις αρνητικές αλλαγές του
 καλοκαιριού για τους Παλιούς (τους ασφαλισμένους προ ’93), ενδεχομένως να έχουμε κι άλλες δυσμενείς αλλαγές στα Μισθολογικά, αν ψηφιστεί το χτεσινό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας (29/08/2017,http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=b8e96a13-bde1-47bc-a835-a7de0147c297 ).
α) Αυξάνεται η Κράτηση για το ΜΤΠΥ από 4% στο 4,5%. Αν ψηφιστεί, θα υπάρξει μείωση στις καθαρές αποδοχές για τους Παλιούς. Θυμίζω ότι αυτή η Εισφορά είχε μείνει κολλημένη στο 4% των αποδοχών του 2011 (δηλ επί του Βασικού+140€ Εικονικού για τους Παλιούς και επί του Συνόλου Αποδοχών+140€ Εικονικού για τους Νέους). Θεωρητικά, βέβαια, γίνεται ένας "εξορθολογισμός", αφού ήταν όντως παράλογο να πληρώνουμε εισφορές στις αποδοχές του 2011. Στην πράξη, όμως,δηλ στα λεφτά που μπαίνουν στην τσέπη μας, οι Νέοι (ασφαλισμένοι μετά το ’93) θα μείνουν περίπου στα ίδιακαθαρά (πληρώνανε 4% επί των αυξημένων αποδοχών του 2011, τώρα θα πληρώνουν 4,5% επί των μειωμένων του 2017)ενώ οι Παλιοί θα υποστούν κι άλλη διπλήμείωση (πληρώνανε 4%επί του μεγαλύτερου μεν βασικού του 2011 αλλά μόνο σε αυτόν ενώ τώρα θα πληρώνουνε 4,5% επί του συνόλου των αποδοχών του 2017).
β) Στα Ειδικά Μισθολόγια, δεν θα υπολογίζεται πλέον (και σωστά) στις συντάξιμες αποδοχές (άρα και σε αυτές επί των οποίων γίνονται κρατήσεις) η Προσωπική Διαφορά. Οι Κρατήσεις επί της Προσωπικής Διαφοράς ήταν όντως παραλογισμός αφού δεν υπολογίζονταν για την εξαγωγή σύνταξης.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η περικοπή των κρατήσεων αναφέρεται μόνο στην υπερβάλλουσα (που παίρνουν οι Παλιοί) ή και στην ελλείπουσα (που παίρνουν οι Νέοι).Λογικά,όμως, θα αφορά μόνο στην υπερβάλλουσα, το οποίο φυσιολογικά είναι καλό νέο προσωρινά, αφού θα γίνονται κρατήσεις μόνο επί των αποδοχών κι όχι επί των αποδοχών+Προσωπικής Διαφοράς. Μεσοπρόθεσμα, όμως, ανοίγει τον δρόμο για πλήρη περικοπή (όπως στους παλιούς συνταξιούχους από το 2019) της υπερβάλλουσας Προσωπικής Διαφοράς, δηλ μελλοντικά και για επιπλέον μειώσεις στους Παλιούς συναδέλφους.

του Πάνου Ντούλα,
Καθηγητή Αγγλικής,
Αιρετού ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου,
pandou.paron@gmail.com,
Κόρινθος, 30/08/2017

Όμως στην Ατιολογική Έκθεση του Σχεδίου Νόμου, που κοινοποιούμε παρακάτω, αναφέρεται πως: "η αύξηση του ποσοστού δεν συνεπάγεται την αντίστοιχη επιβάρυνση των υπαλλήλων, καθώς γίνεται πλεόν σε μειωμένη βάση υπολογισμού."


 

Βασίλης Βούγιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου