Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ξεκινά η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου...Επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγ. Δημητρίου


 
Ο Υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης στο ΕΕΕΕΚ  Αγ. Δημητρίου

Ξεκινά η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου

Στην εκδήλωση του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου παρευρέθηκε χθες 15 Ιουνίου 2017 ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης συνοδευόμενος από το Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ κ. Κασσιανό Παναγιώτη. Στον κατάμεστο προαύλιο χώρο του σχολείου, παρουσία της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου, ο κ. Μπαξεβανάκης συνεχάρη το Διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου κ. Σπύρο Κονταράκη και τους εκπαιδευτικούς για το έργο τους και την πραγματοποίηση της πρωτότυπης μουσικοχορευτικής παράστασης που διοργάνωσαν οι μαθητές/-τριες του σχολείου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση με την εφαρμογή  ενταξιακής εκπαιδευτικής πολιτικής μέσα από δράσεις συνεκπαίδευσης, γενικές και ειδικές δομές ένταξης και ενσωμάτωσης μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ώστε να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις εκδηλώσεις και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Υπενθύμισε ότι μετά από οκτώ χρόνια το Υπουργείο Παιδείας αδράνειας, το ΥΠΠΕΘ προχώρησε στην ίδρυση εκατοντάδων δομών Ειδικής Αγωγής (Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία) ώστε να παρέχεται η δυνατότητα υποστήριξης κάθε μαθητή με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε κάθε σημείο της χώρας. Τόνισε ότι αυτό επέφερε αυξημένο αριθμό προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού (αναπληρωτές, Ειδικό και Βοηθητικό Προσωπικό) σε σχέση τα προηγούμενα σχολικά έτη (10.628 κατά το έτος 2016-17 έναντι 8.623 το έτος 2015-16)  θέτοντας σε λειτουργία 531 Τμήματα Ένταξης, 23 Ειδικά Σχολεία και 12 Λυκειακές Τάξεις, όλα εκ των οποίων λειτούργησαν από το τρέχον σχολικό έτος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου προετοιμάζοντας τη μετάβαση στην καθολική εφαρμογή για το επόμενο σχολικό έτος 2017-18. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με το νέο τύπο σχολείου η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια στο Γυμνάσιο και 4 χρόνια στο Λύκειο. Στο Γυμνάσιο εφαρμόζεται το πρόγραμμα του γενικού Γυμνασίου, προσαρμοσμένο στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, εμπλουτισμένο με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα προ-επαγγελματικής ετοιμότητας. Στο Λύκειο εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Εσπερινού Επαγγελματικού Γυμνασίου προσαρμοσμένο στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Οι αλλαγές, αυτές, όπως είπε ο Υφυπουργός θέτουν τέλος αφενός στο άναρχο νομοθετικό πλαίσιο, υπό το οποίο λειτουργούσαν ως τώρα αυτές οι δομές και αφετέρου τερματίζουν την άκαιρη, άσκοπη και αναιτιολόγητη πρόωρη εξειδίκευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Αναφορικά με τη μεγάλη ευθύνη που έχει αναλάβει το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου καλύπτοντας μια δυσανάλογα μεγάλη περιοχή με αποτέλεσμα τον αυξημένο αριθμό μαθητών/-τριών,  ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας που με τη λειτουργία του θα αποφορτίσει την κείμενη κατάσταση. 
Ο Υφυπουργός συνεχάρη το ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου που επί σειρά ετών έχει προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης κι έχει αναπτύξει πρότυπες δράσεις ένταξης και σύνδεσης με την αγορά εργασίας (όπως η λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού και οι δράσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας). Τέλος, αναφέρθηκε στην καλή λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, το οποίο συστεγάζεται στο χώρο και το οποίο από την επόμενη σχολική χρονιά θα αναπτύξει το νέο τύπο σχολείου το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου