Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Συνάφεια Μεταπτυχιακών για όλες τις ειδικότητες Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού...Τα κριτήρια συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων με την ΕΑΕ



Αναδημοσιεύουμε ακολούθως, από το esos.gr, ρεπορτάζ με τίτλο "Συνάφεια Μεταπτυχιακών για όλες τις ειδικότητες Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού...Τα κριτήρια συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων με την ΕΑΕ".
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η απόφαση επί των κριτηρίων συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων με την ΕΑΕ, της Επιτροπής Ι.Ε.Π., θα είναι ανάλογη με αυτή που αφορά στους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και εχουν ληφθει υπόψιν οι ιδιαιτερότητες του κλάδου.
Επίσης, όπως ήταν αυτονόητο, η  απόφαση  “Δεν αφορά όσους ήδη φοιτούν ή έχουν αποφοιτήσει”. Δεν ισχύει μ άλλα λόγια αναδρομικά.
Όμως από το ρεπορτάζ ουδεμία απάντηση προκύπτει επί της, εδώ και αρκετό καιρό, απορίας μας για το ποιά κριτήρια ίσχυσαν φέτος και για το πως προέκυψε η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων του Ε.Ε.Π. για το 2016-17.
Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 και τη στιγμή που σιγά -σιγά μαθαίνουμε αυτά που θα ισχύσουν από δω και πέρα, ακόμη αναμένουμε τη δημοσιοποίηση των φετινών κριτηρίων...
Κοινώς, μπλέξαμε με τα πολλά κριτήρια, καθότι κριτήρια είχαν τα 13 Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., κριτήρια έχει το Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., κριτήρια έχει και η τωρινή απόφαση του Ι.Ε.Π., κριτήρια και τα φετινά suis generis, του 2016-17 για μια και μόνη φορά και έχει ο Θεός...

Βασίλης Βούγιας
4-1-2017

 ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες στην αρμόδια Επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής η οποία θα ορίσει θα κριτήρια συνάφειας Μεταπτυχιακών για το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.
Η απόφαση της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, είναι ανάλογη με αυτή που αφορά τους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και εχουν ληφθει υπόψιν οι ιδιαιτερότητες του κλάδου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η  απόφαση   “Δεν αφορά όσους ήδη φοιτούν ή έχουν αποφοιτήσει”.
Οι ειδικότητες που αφορά η απόφαση για το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό είναι, όπως:
1. Ψυχολόγοι
2. Κοινωνικοί Λειτουργοί
3. Λογοθεραπευτές
4. Εργοθεταπευτές
5. Νοσηλευτές
Τα κριτήρια συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων με την ΕΑΕ παραμένουν όπως έχουν αυτά οριστεί και εγκριθεί με την υπ ́αριθμ. 62/17-12-2015 απόφαση του ΔΣ του ΙΕΠ. Ειδικότερα:
1. Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί από Παιδαγωγικό Τμήμα ή Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή και από άλλα Τμήματα και να έχει εκπαιδευτική ή παιδαγωγική εφαρμογή στην ΕΑΕ.
2. Ο χρόνος σπουδών πλήρους φοίτησης να είναι τουλάχιστον 3 εξάμηνα δηλαδή να έχει 90 πιστωτικές μονάδες ECTS. Το πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Στο χρόνο σπουδών να περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση τουλάχιστον 20 πιστωτικών μονάδων ECTS.
3. Η πρακτική άσκηση να έχει υλοποιηθεί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ή/και σχολικές μονάδες γενικής αγωγής όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η πρακτική άσκηση να είναι βεβαιωμένη από τον επόπτη καθηγητή και τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας και να συνοδεύεται από ημερολόγιο/παρουσιολόγιο. Η πρακτική άσκηση να περιλαμβάνει παρατήρηση, σχεδιασμό μαθημάτων ή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, συμμετοχή στη διδασκαλία και απαραιτήτως εποπτευόμενη αυτόνομη διδασκαλία ή εκπαιδευτική παρέμβαση όπως αυτή ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Δεν γίνονται δεκτές: πρακτικές ασκήσεις εξ αποστάσεως, μελέτες περίπτωσης, ιδιωτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Η προϋπηρεσία να μην θεωρείται πρακτική άσκηση.
4. Τα 6/9 των μαθημάτων (συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής εργασίας και της πρακτικής άσκησης) ή οι 60 από τις 90 απαιτούμενες πιστωτικές μονάδες ECTS του Προγράμματος Σπουδών να είναι σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών όπως αυτές ορίζονται στο νόμο 3699/2008, Άρθρο 3 ή στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.
Ως προς την ημερομηνία έναρξης των κριτηρίων,
Ισχύουν τα κριτήρια από την ημερομηνία ανάρτησης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και δεν θίγονται κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων που έχουν εγγραφεί και φοιτούν πριν την ημερομηνία ανάρτησης της εν λόγω απόφασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου