Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΤΟΥ Ε.Ε.Π. ΑΠΟ ΤΟΝ Θ. ΦΟΡΤΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΤΗΣ Ν.Δ.



  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Φoρτσάκης- Μπακογιάννη: Νοσταλγοί μιας άλλης εποχής

Η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Φορτσάκη και Μπακογιάννη προς τον Υπουργό Παιδείας, σχετικά με τη διαδικασία κρίσης της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων, είναι ολοφάνερο ότι διαπνέεται από το πνεύμα μιας «άλλης εποχής».
Πρόκειται, άραγε, για γκάφα ολκής κάτω από το άγχος της μικροκομματικής εκμετάλλευσης κάθε συντεχνιακής διαμαρτυρίας ή για επικίνδυνη άγνοια των ερωτώντων πρωτοκλασάτων στελεχών, περί των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού στην εκπαίδευση;
Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι υπάρχει αρνητική διάκριση, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας προς το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, επειδή οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών τους θα κριθούν από την αρμόδια, σύμφωνα με το νόμο, Επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ακόμα, επικαλείται αποφάσεις για τη συνάφεια των μεταπτυχιακών που έγιναν στο παρελθόν με συνοπτικές διαδικασίες, σε εποχές που «όλα επιτρέπονταν» και η διοίκηση έπραττε κατά το δοκούν.
Άραγε, αγνοεί η Νέα Δημοκρατία ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης στη χώρα μας, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν υπό τον έλεγχο και την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ); Προφανώς, δεν το αγνοεί, είναι παγκοίνως γνωστό, αφού, είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει πράξη για πρώτη φορά τη σχετική συνταγματική επιταγή, η οποία ενώ υφίσταται από το 2001 αλλεπάλληλες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν επί 16 ολόκληρα χρόνια. Απλά, η ΝΔ θεωρεί αυτονόητο ότι ακόμη και κάτω από τον αξιοκρατικό και νομότυπο τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι πρακτικές του παρελθόντος.
Η Επιτροπή του ΙΕΠ συστάθηκε με Υπουργική Απόφαση, στις 29-6-2016, προκειμένου «η κρίση της συνάφειας των τίτλων του συνόλου των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού που απασχολείται σε δομές ΕΑΕ πραγματοποιείται με ενιαίο, αντικειμενικό, αξιοκρατικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο» και αποτελείται από επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με εμπειρία και αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα.
Στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας υπάρχουν πάμπολλες διαμαρτυρίες από αναπληρωτές του Ε.Ε.Π. που εγκαλούν το προηγούμενο σύστημα κρίσης της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων, επειδή υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις από τα παλαιότερα υπηρεσιακά συμβούλια για τους ίδιους ακαδημαϊκούς τίτλους.
Τι ακριβώς προτείνουν στον Υπουργό Παιδείας οι ερωτώντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Να παρέμβει η πολιτική ηγεσία σε επιστημονική επιτροπή του ΙΕΠ, ώστε η διοίκηση να βάλει σε κίνδυνο την όλη διαδικασία και τους ίδιους τους αναπληρωτές, ή, ακόμη χειρότερα, να υποκαταστήσει το ΑΣΕΠ;
Είναι περισσότερο από προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία, που στα λόγια κόπτεται για την αριστεία, νοσταλγεί αυτή την «άλλη εποχή» των συντεχνιακών και πελατειακών διευθετήσεων και δεν το κρύβει άλλωστε. Δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί την όποια διαμαρτυρία για να εγκαλέσει την κυβέρνηση και να καρπωθεί κομματικά οφέλη. Αλλά, τέτοιον ατυχή χειρισμό που από τη μια επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αγωνία των εργαζομένων και από την άλλη επιπλήττει τον Υπουργό Παιδείας για την τήρηση των αρχών της αξιοκρατίας και της νομιμότητας σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε από βουλευτές και μάλιστα του διαμετρήματος των κ.κ. Φορτσάκη και Μπακογιάννη.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  Θ. ΦΟΡΤΣΑΚΗ ΚΑΙ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ" ΑΠΟ ΕΔΩ: http://seepea-stella.blogspot.gr/2016/08/blog-post_6.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου