Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π. ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ


Επαναδημοσιεύουμε, λόγω επικαιρότητος, την επιστολή μελών του Ε.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με το θέμα της άνισης μεταχείρισης των κλαδων Ε.Ε.Π. με μεταπτυχιακούς τίτλους, όσον αφορά στην καθολική αναγνώριση συνάφειας στην Ειδική Αγωγή, στη Σχολική Ψυχολογία, αλλά και στο αντικείμενο απασχόλησης από επιτροπή του Ι.Ε.Π., χωρίς μεταβατική περίοδο, η οποία όμως εδόθη στους υποψηφίους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Ε.Α.Ε.(Δείτε αναλυτικά το θέμα από εδώ: http://seepea-stella.blogspot.gr/2016/07/blog-post_794.html )
 
Βασίλης Βούγιας

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Ε.Ε.Π. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στις 09-03-2016 το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη οδηγία προς την αρμόδια Επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), αναφορικά με τα κριτήρια συνάφειας των Μεταπτυχιακών Τίτλων στην ειδική αγωγή:  
«Η έναρξη ισχύος των κριτηρίων συνάφειας, για λόγους ισονομίας και χρηστής διοίκησης, πρέπει να οριστεί με τρόπο που να μην τίθεται ζήτημα κλονισμού της αρχής της εμπιστοσύνης του διοικούμενου και να μη δημιουργεί το αίσθημα αιφνιδιασμού στις προσπάθειες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών».
Σεβόμενη την παραπάνω οδηγία το ΙΕΠ εισηγήθηκε εκ νέου τα κριτήρια συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων στα οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
Α. Ο μεταπτυχιακός τίτλος ………….
Ε.  Τα κριτήρια  θα  ισχύουν για το σχολικό έτος 2016-17 και μετά.
Ζ. Δεν θίγονται οι κάτοχοι τίτλων που έχουν κριθεί και ενταχθεί στους πίνακες αναπληρωτών μέχρι το σχολικό έτος 2015-16.
Επιπλέον, σε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΙΕΠ με θέμα «Ημερομηνία έναρξης ισχύος των κριτηρίων Συνάφειας», στις 11-3-2016 αναφέρονται τα παρακάτω:
«Το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. ενέκρινε την εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής για Εξέταση Συνάφειας των Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών Τίτλων με την Ειδική Αγωγή ( ΑΔΑ: 7Η59ΟΞΛΔ-ΤΟΦ). Η αλλαγή ισχύος της ημερομηνίας έγινε με γνώμονα το σεβασμό προς τους εκπαιδευόμενους εκπαιδευτικούς και την προάσπιση της αξιοπιστίας των τίτλων σπουδών και κατά συνέπεια του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου προς τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Στην απόφαση αυτή ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης των κριτηρίων η ημερομηνία ανάρτησης της στη Διαύγεια, δηλαδή η 11η Μαρτίου 2016. Δεν θίγονται κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων που έχουν εγγραφεί και φοιτούν πριν την ημερομηνία ανάρτησης της εν λόγω απόφασης. Τα κριτήρια συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων παραμένουν όπως έχουν οριστεί και εγκριθεί με την υπ΄ αριθμ. 62/17-12-2015 απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.»
Με μεγάλη λύπη πληροφορούμαστε ότι υπάρχει πρόθεση ή έστω η σκέψη από τους αρμοδίους,  ο γνώμονας του σεβασμού προς τους εκπαιδευτικούς, οι λόγοι ισονομίας και χρηστής διοίκησης, το ζήτημα κλονισμού της αρχής της εμπιστοσύνης του διοικούμενου και το αίσθημα αιφνιδιασμού στις προσπάθειες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, να μην ισχύσουν για τους αναπληρωτές του ΕΕΠ.
Θέλουμε να επισημάνουμε στο ΙΕΠ και στο Υπουργείο ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο:
-Τίθεται σοβαρό θέμα άνισης μεταχείρισης και αντισυνταγματικότητας, καθώς καταστρατηγείται ο ν.3966/2011 «Ρύθμιση για την ισότιμη μεταχείριση του ΕΕΠ και ΕΒΠ στην εκπαίδευση», όπου αναφέρεται ρητά ότι το ΕΕΠ συμμετέχει στην εκπαίδευση ισότιμα με το εκπαιδευτικό προσωπικό.
- Τυχόν λάθη ή παραλείψεις που διαπιστώθηκαν στη λειτουργία των εκάστοτε ΠΥΣΕΕΠ κατά την διαδικασία αξιολόγησης των μεταπτυχιακών του ΕΕΠ, σε καμία περίπτωση δεν κλονίζουν την αξιοπιστία και το κύρος του θεσμοθετημένου από την Πολιτεία αρμοδίου Οργάνου και συνεπώς και το κύρος των αποφάσεων που αυτό έχει λάβει κατά την πολυετή λειτουργία του. Η αναγνώριση των Μεταπτυχιακών τίτλων από τα ΠΥΣΕΕΠ επί σειράς ετών, έχει αποδείξει, θεμελιώσει και κατοχυρώσει την ισχύ τους. Υπάρχουν δε περιπτώσεις αναπληρωτών του ΕΕΠ που εργάζονται για πάνω από 10 έτη στην Ειδική αγωγή και έχουν αξιολογηθεί οι συνάφειες των τίτλων τους για (σχεδόν) αντίστοιχα έτη
-Τούτο δεν σημαίνει ότι συνάδελφοι του ΕΕΠ που θεωρούν ότι αδίκως δεν αναγνωρίστηκε η συνάφεια τους τα προηγούμενα έτη πρέπει να στερηθούν του δικαιώματός τους να  επαναξιολογηθούν από το ΙΕΠ. Καλούμε το ΙΕΠ να πάρει θέση σ΄ όσες τυχόν αδικίες, παραλείψεις ή ανακολουθίες έγιναν. Πιστεύουμε ότι αυτός ήταν και ο λόγος σύστασης της επιτροπής αυτής.
- Πρέπει να σημειώσουμε ότι, αναφορικά με τις συνάφειες των υπολοίπων εκπαιδευτικών βρέθηκε τρόπος διευθέτησης των παραλείψεων και αδικιών που τυχόν συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να παραβιαστεί η αρχή της χρηστής διοίκησης και της ισονομίας, η αρχή της συνέχειας της λειτουργίας των υπηρεσιών της διοίκησης, η αρχή της εμπιστοσύνης του διοικούμενου και με γνώμονα το σεβασμό προς τους συναδέλφους και την προάσπιση της αξιοπιστίας των τίτλων σπουδών τους. Ωστόσο, για τους αναπληρωτές του ΕΕΠ φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση να καταστρατηγηθούν οι παραπάνω αρχές και να τεθεί έτσι ζήτημα άνισης μεταχείρισης, καθώς και να προκληθεί αίσθημα αιφνιδιασμού τους.
-Καλούμε τους αρμοδίους που μας εκπροσωπούν να πάρουν θέση στο σοβαρό αυτό ζήτημα και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
Μέλη του Ε.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας

4 σχόλια:

  1. Πιο εμπερεστατωμενο κειμενο δεν γινεται!!! Συμφωνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιο εμπερεστατωμενο κειμενο δεν γινεται!!! Συμφωνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απολυτα!!ειναι το πιο δικαιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μεταχείριση του κλάδου ΕΕΠ είναι άνιση και πρέπει να κινητοποιηθούμε ΟΛΟΙ μαζί και να ενεργήσουν οι αρμόδιοι ΑΜΕΣΑ πριν φτάσουν οι συνέπειες να είναι εις βάρος όλων μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή