Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Μέσω ΕΣΠΑ επτά νέα σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

 
Επτά νέες σχολικές μονάδες σε δήμους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, ενέταξε στο νέο ΕΣΠΑ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά της για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Μετά τα σχολεία σε Νέα Φώκαια και Νέα Μουδανιά, των δήμων Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, και στο Τριάδι του δήμου Θέρμης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσει στο ΕΣΠΑ και ένα νέο σχολείο στο Παλαιόκαστρο του δήμου Ωραιοκάστρου.

Την ένταξη της ανέγερσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το έργο, με προϋπολογισμό 2.730.000 ευρώ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2018, με φορέα υλοποίησης τον δήμο Ωραιοκάστρου.

Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστεί το εξαθέσιο 2ο Δημοτικό Σχολείο στο Παλαιόκαστρο, δυναμικότητας 150 μαθητών. Η σχολική μονάδα χωροθετήθηκε επί της οδού Υψηλάντη, σε οικοδομικό τετράγωνο με εμβαδό 1.532,94 τ.μ. και θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο. Το κτίριο θα περιλαμβάνει έξι αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, γραφεία, αποχωρητήρια, βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής.

Το κτήριο προβλέφθηκε να ακολουθεί τις επιταγές του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση, και να έχει εξασφαλισμένη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες. Επίσης προβλέπεται πλήρης διαμόρφωση του αύλειου χώρου. Το έργο είναι αναγκαίο, καθώς σήμερα το σχολείο λειτουργεί στους χώρους του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου του δήμου Ωραιοκάστρου, τα οποία με τη σειρά τους έχουν μεταφερθεί σε μισθωμένα κτίρια.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΕΣ 2014-2020 και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Ήδη στο νέο ΕΣΠΑ εντάξαμε επτά νέες σχολικές μονάδες σε δήμους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ, αποδεικνύοντας την ετοιμότητα που είχαμε ως περιφέρεια για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Τα νέα σχολεία θα ολοκληρωθούν σε χρονικό ορίζοντα διετίας, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας ώστε να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης, καλύπτοντας έτσι τα σημαντικά κενά στη σχολική στέγη που αντιμετωπίζει η Κεντρική Μακεδονία διαχρονικά», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα σχολεία «προίκα» από το νέο ΕΣΠΑ

Τα σχολεία, που εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, θα ανεγερθούν σε δήμους της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

- Ολοήμερο νηπιαγωγείο Νέας Φώκαιας του δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Το νέο κτίριο, δυναμικότητας 50 νηπίων, θα έχει προϋπολογισμό 786.987,11 ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, οι εργασίες ανέγερσής του θα αρχίσουν στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2018.

- 5ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης - Τριαδίου. Πρόκειται για «καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση προσθήκες και εσωτερικές διαρρυθμίσεις του υφιστάμενου κτιρίου», προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει τον επόμενο Νοέμβριο και η παράδοση του έργου προσδιορίστηκε για το τέλος Οκτωβρίου 2018. Το σχολείο θα αποκτήσει δυναμικότητα 225 μαθητών.

- 4ο και 5ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών, δυναμικότητας 50 νηπίων το καθένα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 2,1 εκατ. ευρώ. Η έναρξη των εργασιών προγραμματίστηκε για τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ τα σχολεία πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2018. Το 4ο ολοήμερο νηπιαγωγείο θα ανεγερθεί σε θέση του δήμου που εξυπηρετεί τις ανάγκες του πυκνοδομημένου κέντρου του οικισμού.

  Εφημερίδα «Μακεδονία» 
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου