Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Ε.Α.Ε. - 22/4/2016


Στη σημερινή συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. και των Αιρετών του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. με την Διευθύντρια Ειδικής Αγωγής κα Ντορέττα Αστέρη, διαμαρτυρηθήκαμε έντονα:

1.      Για τη δυσκολία που παρατηρείται στη μεταξύ μας επικοινωνία.
2.      Για τον αποκλεισμό των μελών Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. από τον διάλογο που ξεκίνησε σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Εθνικός Διαλόγος για την Πρώιμη Παρέμβαση σε Μαθησιακά Προβλήματα - Αθήνα http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/19368-09-04-16-live-ethnikos-dialogos-gia-tin-proimi-paremvasi-se-mathisiaka-provlimata, "Κοιτάζουμε το χθες και σχεδιάζουμε το αύριο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης"  - Λάρισα, http://seepea-stella.blogspot.gr/2016/04/blog-post_525.html κ.λ.π.).
3.      Για την πρωτοφανή προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε η διάταξη για τις προσλήψεις αναπληρωτών Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π, χωρίς να ζητηθούν οι απόψεις του Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π.(Ακόμη αναμένουμε από τον Σύμβουλο του Υπουργού κο Κασσιανό την διορθωμένη διάταξη)
4.      Για το γεγονός πως το Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. μονίμως "ξεχνιέται" όσον αφορά στη σύσταση οργανικών θέσεων.
5.      Για το γεγονός πως στα ερωτηματολόγια της έρευνας που διεξήχθη, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απουσίαζαν παντελώς ερωτήσεις που να αφορούν στο Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π.
6.      Για την τοποθέτηση σε Ε.Δ.Ε.Α.Υ. της χώρας, ωφελουμένων ανέργων  Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών από Κοινωφελή Προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ., χωρίς την παρουσία μονίμων ή αναπληρωτών Ε.Ε.Π.
7.      Για την συνεχιζόμενη μη διευθέτηση  ουσιωδών εκκρεμοτήτων που απασχολούν τα μέλη Ε.Ε.Π.(καθηκοντολόγιο Ε.Β.Π. Συνοδών Ε.Β.Π. γενικών σχολείων, ξεκαθάρισμα εκπαιδευτικής ταυτότητας Ε.Β.Π., δυνατότητα Μετατάξεων για το Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. κ.α.)
8.      Για την μη έκδοση της Εγκυκλίου Αποσπάσεων Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. για το 2016-17, τη στιγμή που έχει περατωθεί η διαδικασία Μεταθέσεων και εξεδόθη η αντίστοιχη Εγκύκλιος για τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, χωρίς εκεί μάλιστα να έχει περατωθεί η διαδικασία των Μεταθέσεών τους.
9.      Για τον κίνδυνο που διατρέχουν να επιστρέψουν χρήματα στο Δημόσιο αρκετοί συνάδελφοι Ε.Ε.Π., των οποίων είχε αναγνωρισθεί συνάφεια Μεταπτυχιακών τίτλων χωρίς να περάσουν από Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με υπαιτιότητα της διοίκησης.

Η Διευθύντρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κα Αστέρη:
μας είπε:

1.      Πως το Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. εκπροσωπήθηκε στις δύο "στάσεις" του διαλόγου για την Ειδική Αγωγή, στην Αθήνα και στη Λάρισα, από κάποιους Διευθυντές  σχολείων που μετείχαν στα δρώμενα!!!!!!
2.      Πως μετά το Πάσχα θα μπορέσει να είναι πιο συγκεκριμένη όσον αφορά στον τρόπο συνεργασίας μας.
3.      Πως ζητήματα που αφορούν στο Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π.(π.χ καθηκοντολόγιο Ε.Β.Π. Συνοδών) τα χειρίζεται η Επιτροπή για την Ειδική Αγωγή!!!!. (Χωρίς βεβαίως την παραμικρή συμμετοχή στην εν λόγω επιτροπή μελών Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π.)
4.      Πως στα ερωτηματολόγια της έρευνας που διεξήχθη, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορούσε το Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. να γράψει κάτι στον πεδίο των γενικών σχολίων!!!!
5.      Πως υπάρχει νομικό έλλειμμα στη σύσταση οργανικών θέσεων.
6.      Πως δεν είναι της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής το γεγονός της απασχόλησης σε Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ωφελουμένων ανέργων  Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών από Κοινωφελή Προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ.!!!
7.      Πως συμφωνεί για την εξεύρεση λύσης όσον αφορά στη διευθέτηση της αναδρομικής αναγνώρισης συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων.(Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. έχει καταθέσει τροπολογία στη Βουλή και αναμένουμε την έμπρακτη στήριξη της Διευθύντριας Ε.Α.Ε....)
8.      Πως ετοιμάζεται η Εγκύκλιος των Αποσπάσεων Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. χωρίς αλλαγές σε σχέση με την περσινή.
9.      Πως Θα βγει εντός των ημερών Εγκύκλιος από τη Διεύθυνση Ε.Α.Ε. για ίδρυση Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
10.  Πως αυτή τη στιγμή καταγράφονται τα Τμήματα Ένταξης από τη Διεύθυνση Ε.Α.Ε.

Εν κατακλείδι η άποψή μου σχετικά με την σημερινή επίσκεψη στη Διευθύντρια Ειδικής Αγωγής, αλλά και για το γενικώς διαμορφωθέν κλίμα, είναι η εξής:

1.      Νομίζω πως δεν αποτελεί προτεραιότητα της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής η ενασχόλησή της με τα θέματα Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π., του μοναδικού προσωπικού το οποίο βρίσκεται στην αρμοδιότητά της.
2.      Αισθάνομαι πως υποτιμάται διαρκώς η επιστημονική οντότητα των κλάδων του Ε.Ε.Π. και το προσωπικό αυτό αποκλείεται από κάθε forum διαλόγου για την Ειδική Αγωγή.
3.      Κατά τα φαινόμενα η Επιτροπή Διαλόγου για την Ειδική Αγωγή επεξεργάζεται τα θέματά της διαρκώς και σύντομα θα παρουσιάσει τα πορίσματά της, πορίσματα που θα αφορούν γενικά στην Ειδική Αγωγή και ειδικά στο Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π., χωρίς την παραμικρή συμμετοχή του προσωπικού αυτού στη διαδικασία αυτή.(Εδώ να επισημανθεί πως η κα Αστέρη δεν απάντησε σε ερώτησή μου πότε βλέπει να δίδονται στη δημοσιότητα τα πορίσματα της επιτροπής).

Τελειώνοντας επιθυμώ να καταστήσω σαφές πως αυτή τη στιγμή που μιλάμε λαμβάνονται καίριες αποφάσεις για μας χωρίς εμάς.

Αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό.

Θα παλέψουμε για την τιμή και την αξιοπρέπεια του Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π., του προσωπικού που υποστηρίζει την Ε.Α.Ε. με όλες του τις δυνάμεις και κάνει καθημερινή κατάθεση ψυχής στα σχολεία και στις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Και αν κάποιοι επιχειρούν μαζί με τη σφαγή των αμνών την Μεγάλη Εβδομάδα να ετοιμάσουν και τη σφαγή του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., σύντομα θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Βασίλης Βούγιας
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου