Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θ. Φορτσάκη: Πολλά λόγια, λίγη ουσία για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία





Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2016

Πολλά λόγια, λίγη ουσία για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία

Συνεδρίασε χθες η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου συζητήσεων για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία. Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής Επικρατείας και Συντονιστής ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ Καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης τόνισε τα ακόλουθα:

-       Ο Εθνικός Διάλογος μέχρι τώρα φαίνεται ότι κινείται σε γενικό και θεωρητικό επίπεδο χωρίς να καταλήγει σε πρακτικά συμπεράσματα.
-       Ο τρόπος διεξαγωγής του πάσχει, καθώς περιορίζεται σε παράλληλους μονολόγους, χωρίς να λαμβάνει χώρα ουσιαστική συζήτηση.
-       Η συγκυβέρνηση ρυθμίζει ακατάπαυστα σημαντικά θέματα παιδείας με μονομερείς νομοθετικές ρυθμίσεις, παρά την παράλληλη διεξαγωγή του Εθνικού Διαλόγου. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύντομα ο Εθνικός Διάλογος να καταστεί άνευ αντικειμένου.
-       Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο για την έρευνα όπου επιχειρείται η ένταξη πολλών ρυθμίσεων για την εκπαίδευση, χωρίς καμία διαβούλευση.
-       Σπουδαία ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν εκτός Εθνικού Διαλόγου, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος για την απελευθέρωση της παιδείας, η προαγωγή της αριστείας και της αξιοκρατίας, η σύνδεση της παιδείας με την οικονομία, η αναδόμηση σχολείων και πανεπιστημίων, η αποκομματικοποίηση της παιδείας.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Φορτσάκης δήλωσε:
Πολλά λόγια, λίγη ουσία για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, στον οποίο η συγκυβέρνηση ατυχώς έχει προσδώσει χαρακτήρα «φιέστας». Οι μήνες περνούν και ο Εθνικός Διάλογος δεν φαίνεται να συμβάλλει σε τίποτα στο να ανακόψει η έστω να συγκαθορίσει το περιεχόμενο των πολυάριθμων μονομερών νομοθετικών ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας.
Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα θα υπάρξουν αλλαγές στη διεξαγωγή του για να μην καταντήσει φενάκη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου