Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 28ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ





Λάβαμε και δημοσιεύουμε ακολούθως επιστολή από την εκλεκτή συνεργάτιδα και φίλη Κατερίνα Μπούσιου, μέλους του Δικτύου Ειδικών Σχολείων(Δ.Ε.Σ.), Προέδρου συλλόγων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και μητέρα δύο παιδιών, σχετικά με τη συνάντηση φορέων και συλλόγων της Ειδικής Εκπαίδευσης που παραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου 2015.
 
28/9/2015
Αγαπητοί

Δέχτηκα πρόσκληση από τους Φορείς της ΕΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Η παρουσία μου άφορα δυο ρόλους μου. Ως μητέρα δυο παιδιών , ως πρόεδρο φορέα των Ειδικών Δημοσίων Σχολείων Παμμακαρίστου και ως μέλος του Δικτύου Ειδ. Σχολείων.
Ειλικρινά σας άκουσα πολύ προσεκτικά και προσπαθώ να αντιληφτώ το λόγο που με είχατε καλέσει. Θα σας ενημερώσω επίσης δεν θα είναι θεσμικός παράγοντας, ο λόγος μου δεν θα περιλαμβάνει Όρους ή νόμους. Θα αναφερθώ ως μητέρα παιδιών, άλλα και θα σας μεταφέρω τα μηνύματα ή όπως θέλουν να λένε στους καιρούς μας το παλμό της φωνής των Γονέων παιδιών ΑμεΑ.

Αγαπητοί έχει αλλάξει το υπουργείο παιδείας δε ξέρω πια πόσα ονόματα. Εμείς οι ίδιοι παραμένουμε σταθεροί να αναφερόμαστε στην ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗ. Κανείς δε παρατήρησα να λέει τη λέξη εκπαίδευση ή παιδεία. Γιατί Γενική Παιδεία και όχι και Ειδική Παιδεία; Γιατί όχι ειδική εκπαίδευση; Και τελικά γιατί όχι ΕΛΛΗΝΙΚΗ-Ευρωπαϊκή ΠΑΙΔΕΙΑ. Ποια όμως εκπαίδευση; 15 εκ ευρώ μετακινήσεις ειδ. Εκπ στην Αν Αττική, 7 εκ ευρώ μετακίνηση κεντρικής Αθήνας, 12 εκ ευρώ δυτική Αττική. Που; Στα γκετοποιημένα ειδικά σχολεία.

Σκεφτήκατε ποτέ αγαπητοί μου ότι με αυτά τα κονδύλια επανδρώνεται τα ειδικά δημοτικά με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό?; Σκεφτήκατε ποτέ ότι μέσα σε κάθε καποδιστριακό δήμο μπορεί ένα δημόσιο σχολείο να έχει τρεις τάξεις εδικής εκπαίδευσης για τα μη λειτουργικά παιδιά ,με κοινές ώρες διαλειμμάτων ή δράσεων, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά που μπορούν να ενταθούν ολοκληρωτικά στο πρόγραμμα της Γενικής εκπαίδευσης; Σκεφτήκατε ότι ο άλλος μου ο γιος, δε ξέρει κανένα φίλο του να έχει έρθει σε επαφή με ΑμεΑ;

 Σκεφτήκατε ποτέ ότι τα έσοδα από τις μετακινήσεις θα επάνδρωναν και θα δημιουργούσαν δομές για δια βίου Μάθηση? Σκεφτήκατε ποτέ ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε περιθωριοποιήσει τους ρόλους μας ; Θεωρώ πλέον ότι ανήκω στο αυτιστικό φάσμα , με στερεοτυπικές λειτουργίες εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια.
  
Μιλώ κάθε Σεπτέμβριο για το ίδιο θέμα, ακούω τα ιδία πράγματα και λέω τις ίδιες φράσεις. Μην απορείτε που δεν είναι εδώ γονείς!! Πως μπορούν εξάλλου; 8-12κ40 ωράριο λειτουργίας σχολείου σε όλες τις βαθμίδες. 5 χρόνια φοίτηση στο ΕΕΕΕΚ και δυο τρίμηνα κατάρτηση και μετά ΣΕΚ!!! Τι ακριβώς είναι αυτό; Σε ποια χαρτιά μας έχει θεσμοθετηθεί ο ρόλος; Με ποια παιδιά θα γίνει σχολικός συνεταιρισμός, (γνωρίζεται όλοι τι λέει ο νόμος σχετικά); Με τυπικό αυτισμό; με βάρια νοητική; με άλαλα παιδιά; με σύνδρομα; με τι; Νομίζω πως πια ούτε κι εγώ θέλω να καταλάβω, γιατί η στάση μας είναι επιεικώς δραματική. - ένα παιδί 18 ετών ΑμεΑ είναι περίπου ένα παιδί 10 ετών- Μήπως υπάρχει κάπου σε κάποια γωνία του μυαλού μας η έννοια της Δια Βίου Μάθησης;

 Μπα ευτυχώς υπάρχουν οι ιδιωτικοί φορείς και κάνουμε τη δουλειά μας…. Δε ξέρω αγαπητοί μου…. Ποιος γονέας μπορεί να εργαστεί ; όταν κάθε τέτοια εποχή είμαστε όλοι εμείς εδώ; Είτε χωρίς λεωφορεία ή είτε χωρίς εκπαιδευτικούς .Οι γονείς έχουν γίνει ίαινες πια … είτε πας να βοηθήσεις, είτε να ζητήσεις τη γνώμη τους, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιτεθούν ή στη καλλίτερη των περιπτώσεων να κλείσουν επτασφράγιστα τη πόρτα τους.
  
Μας βαρέθηκαν αγαπητοί. Αν δεν αλλάξουμε πλεύση- πορεία , σκέψη και λογική, μη κατηγορήστε ποτέ κανένα που θα έχει το παιδί του στο υπόγειο. Γιατί άπλα μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι αυτό … εμείς το κλείσαμε εκεί…. Ελάτε να επανδρώσουμε εθελοντικά όλοι μαζί γονείς και εκπαιδευτικοί τα σχολεία μας, επικοινωνήστε το εξωτερικεύεστε τη δουλειά σας , δώστε ένα μήνυμα στη πολιτεία να έρθει η ίδια και να αναγνωρίσει τους ρόλους μας, σε καμία περίπτωση μην αφήστε να παραμείνει επικουρικός ο ρόλος της Ειδικής εκπαίδευσης μέσα στην Παιδεία, δείξτε παντού τι ακριβώς είναι η δουλειά σας και μαζί με εσάς και το δικό μας ρόλο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη πρόσκληση , αλλά θα το καταθέσω πλέον επίσημα σε όλους. Θα συνεχίζω να στηρίζω ως Κατερίνα και ως μητέρα, όπου και όπως μπορώ τους γονείς των παιδιών μας. Θα σας περιμένω όμως και θα είμαι με τα αυτιά ανοιχτά παρακολουθώντας .

Όταν αλλάξει όλο το σκεπτικό όλη η δράση, τότε θα είμαστε όλοι οι γονείς εδώ.

 Καλή δύναμη και καλή συνέχεια. Ελπίζω κάποια στιγμή να ακουστεί κάποια διαφορετική φωνή.

 Μπούσιου Αικατερίνη
• Μητέρα δυο παιδιών
• Προεδρος Ειδικών δημόσιων σχολείων ( δημοτικό και ΕΕΕΕΚ ) Παμμακάριστου
• Μέλος Δικτύου Ειδικών Σχολείων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου