Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. ΓΙΑ ΤΟ 2015-16....ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΣΠΑ - ΤΟ Π.Δ.Ε. - ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ



Παρακάτω θα επιχειρήσω να απαντήσω, με όσα στοιχεία έχω συγκεντρώσει έως αυτή τη στιγμή, σε ερωτήσεις που μου θέτουν κατ επανάληψη συνάδελφοι, οι οποίες ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τον αριθμό των πιστώσεων για πρόσληψη, για το 2015-16, αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π.).

1.- Από ποιά Προγράμματα ΕΣΠΑ θα αντληθούν πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π.) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π.) ;

Τρία(3) είναι τα Προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν σε προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π.) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π.), τα εξής:
  • «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», που αφορά στην Παράλληλη Στήριξη και απ αυτό θα προσληφθούν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π.) και Σχολικοί Νοσηλευτές(ΠΕ25).
  • «Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού», που αφορά στη στελέχωση των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και απ αυτό θα προσληφθούν εκπαιδευτικοί Ε.Α.Ε., Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π.) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π.).
  • «Ανάπτυξη υποστηρικτών δομών για την ένταξη και συμπερίληψη στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», που αφορά στη στελέχωση των Επιτροπών  Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ.) και των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης(ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και απ αυτό θα προσληφθούν Κοινωνικοί Λειτουργοί(ΠΕ30) και Ψυχολόγοι(ΠΕ23) για τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π.) για τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ.
2.- Ποια θα είναι η απορρόφηση από τα Προγράμματα αυτά και τι διαφορές θα έχουμε σε σχέση με πέρσι ;

  • Στο «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» θα έχουμε λίγο λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με πέρσι, αλλά πάνω-κάτω θα έχουμε τα περσινά δεδομένα.
  • Στο  «Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού», πρόβλημα θα έχουμε σε πέντε(5) Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα έχουν θέμα απορρόφησης. Επί παραδείγματι η Περιφέρεια Αττικής θα έχει ελάχιστες πιστώσεις για διάθεση και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 50% κάτω πιστώσεις σε σχέση με πέρσι. Οι άλλες Περιφέρειες δεν θα έχουν πρόβλημα και θα κινηθούν στα περσινά δεδομένα.
  • Στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη υποστηρικτών δομών για την ένταξη και συμπερίληψη στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» από τις 500 πιστώσεις του 2013-14, πήγαμε στις 220 το 2014-15 και θα είναι αρκετά λιγότερες για το 2015-16 για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
3.-  Δεν θα μπορέσει να γίνει φέτος μεταφορά  πιστώσεων στα Προγράμματα ΕΣΠΑ ;

Όχι γιατί από φέτος καταργήθηκαν οι 3 Άξονες και οι 13 Περιφέρειες της χώρας έφτιαξαν από ένα ξεχωριστό Τεχνικό Δελτίο. Η εξέλιξη αυτή μαζί με κάποιες άλλες τεχνικές παραμέτρους καθιστούν πολύ δύσκολη τη μεταφορά πιστώσεων στα Προγράμματα ΕΣΠΑ.

4. - Και τι θα γίνει με τις Περιφέρειες που οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα Προγράμματα ΕΣΠΑ,  τι θα γίνει με την στελέχωση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και ΚΕ.Δ.Δ.Υ. το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ των οποίων διαθέτει ελάχιστες πιστώσεις  ;

Μια ρεαλιστική λύση υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η λύση της άντλησης πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(Π.Δ.Ε.)-4.000 πιστώσεις προς διάθεση- και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η καλή εξέλιξη, όσον αφορά στις πιστώσεις του Π.Δ.Ε. έχει να κάνει με την πρόβλεψη, εν αντιθέσει με πέρσι, στο Τεχνικό Δελτίο, προσλήψεων  Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. Όμως στην κατανομή θα πρέπει η Ειδική Αγωγή να λάβει έναν ικανοποιητικό αριθμό πιστώσεων(πέρσι πήρε μόλις 150!!!), ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της(Οι 5 Περιφέρειες με το πρόβλημα απορρόφησης, στελέχωση Ε.Δ.Ε.Α.Υ και ΚΕ.Δ.Δ.Υ., εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα Προγράμματα ΕΣΠΑ.
Με ότι νεώτερο επανέρχομαι

Βασίλης Βούγιας
18/9/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου