Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η περίπτωση σοβαρής ασθένειας συγγενικού προσωπου 1ου βαθμού να συμπεριληφθεί στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η αίτηση αναπληρωτή τροποποιείται πέραν του χρόνου υποβολής των αιτήσεων

 
Σήμερα συνάδελφος αναπληρώτρια αναγκάστηκε σε ακύρωση της αίτησης της. Αιτία η άρνηση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να τροποποιήσει την αίτηση της εκτός του χρόνου υποβολής αιτήσεων, καθώς από το νόμο δεν προβλέπεται τέτοιου είδους πρόνοια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ο λόγος της συνάδελφου ήταν σοβαρότατος και αφορούσε αιφνίδια διάγνωση καλπάζουσας μορφής θανατηφόρας ασθένειας που παρουσίασε συγγενής πρώτου βαθμού. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε στην φετινή εγκύκλιο, ούτε και σε καμιά παλαιότερη.

Το γεγονός ότι η συνάδελφος υποχρεώθηκε σε ανεργία για το σχολικό έτος 2015 - 2016 και στέρηση προϋπηρεσίας, προκειμένου να είναι κοντά στο συγγενικό πρόσωπο, δείχνει την πάγια και βολικότατη ανάλγητη στάση διαχρονικά όλων των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα αναπληρωτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και στερούνται των βασικών και αυτονοήτων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι συνάδελφοι τους μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Η καταστρατήγηση του δικαιώματος ενεργής συμπαράστασης σε πάσχον οικογενειακό μέλος, η τιμωριτική αντιμετώπιση της κύησης και σοβαρών ασθενειών καταδεικνύει την κουλτούρα σύμφωνα με την οποία οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θεωρούνται αναλώσιμοι. Την ίδια στιγμή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και φέρουν τις ίδιες ευθύνες με τους συναδέλφους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Απαιτούμε να τροποποιηθούν και να επικαιροποιηθούν οι διατάξεις ώστε εφεξής να συμπεριλαμβάνεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να τροποποιηθεί η αίτηση αναπληρωτή πέραν του χρόνου υποβολής των αιτήσεων, η περίπτωση σοβαρής ασθένειας συγγενικού προσώπου με 1ο βαθμό συγγένειας.

Επίσης αιτούμεθα μια σαφή και ρητή δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ότι θα εξισωθούν κατά το δυνατό τα δικαιώματα αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων συναδέλφων τους και ότι θα εκλείψουν οι αδικίες εις βάρους τους.

Με τιμή,

Οι κάτωθι υπογράφοντες: 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου