Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Δ.Α.Φ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ



 
Ε . Ο . Δ . Α . Φ
Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος 
Δελτίο τύπου - Αθήνα 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΧΘΕΣΙΝΗ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΟΔΑΦ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Με την παρουσία 100 περίπου στελεχών της ΕΟΔΑΦ και συνεργαζόμενων κοινωνικών φορέων, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση έκτακτης κοινοβουλευτικής ενημέρωσης της ΕΟΔΑΦ προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, για τον νέο νόμο Ειδικής Αγωγής που κατέθεσε ως πρόταση προς ψήφιση το υπουργείο Παιδείας.  


Από τους εκλεγμένους Βουλευτές, παραβρέθηκαν:

-Από τον ΣΥΡΙΖΑ το ανώτατο κοινοβουλευτικό στέλεχος θεμάτων Παιδείας (και μελλοντικός υπουργός Παιδείας) Τάσος Κουράκης. Συνοδευόταν από τον επί κεφαλής σύμβουλο Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρήστο Πιλάλη.

-Από την ΝΔ, η βουλευτής Αττικής Μαρτίνου Γεωργία.

-Από το ΠΑΣΟΚ ο Απόστολος Κακλαμάνης (πρώην πρόεδρος της Βουλής).

-Από τους ΑΝΕΛ (Ανεξάρτητους Έλληνες) ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος και βουλευτής Θεσσαλονίκης κ.Αβραμίδης

-Από το ΚΚΕ ο επι κεφαλής του τμήματος Πρόνοιας της κεντρικής επιτροπής κ. Χάρης Χουρδάκης και η υπεύθυνη Ειδικής Αγωγής κα Κούσκου

-Από το νεοϊδρυθέν Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα: Ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος (πρώην βουλευτής της ΝΔ που αρνήθηκε να υπογράψει το μνημόνιο και παραιτήθηκε από την ΝΔ ιδρύοντας το ΧΔ κόμμα), εκπροσωπήθηκε από την σύζυγό του κ. Νικολοπούλου η οποία μίλησε εκ μέρους του. 


Επίσης, δήλωσαν συμμετοχή:

-Από τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Νάντια Βαλαβάνη, που λόγω αιφνιδιαστικού προβλήματος δεν μπόρεσε να έρθει.

-Από τους ΑΝΕΛ η κ. Σταυρούλα Ξουλίδου - επί κεφαλής του τμήματος Παιδείας (βουλευτής Θεσσαλονίκης), η οποία μας ειδοποίησε  ότι ελπίζει να τελειώσει έγκαιρα την ομιλία που είχε στη Βουλή για να παρευρεθεί και η ίδια, αλλά τελικά δεν πρόλαβε, δεδομένου ότι την ώρα της εκδήλωσης, δεν είχε ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική της υποχρέωση.

-Από το ΚΚΕ ο βουλευτής Λάρισας κ. Γιώργος Λαμπρούλης υπεύθυνος της επιτροπής Παιδείας, αλλά τελευταία στιγμή του προέκυψε έκτακτη κοινοβουλευτική υποχρέωση και δεν μπόρεσε να παραστεί.

-Επίσης, από τους ΑΝΕΛ, ο κ. Νότης Μαριάς, έστειλε από τις Βρυξέλλες επιστολή χαιρετισμού και συμπαράταξης, εξηγώντας ότι αδυνατεί να παρευρεθεί όπως θα επιθυμούσε και ζήτησε να τον ενημερώσουμε για τα πορίσματα της εκδήλωσης και να του στείλουμε το σχετικό υλικό. 

-Αρκετοί ακόμη ειδοποίησαν ότι αδυνατούν και έστειλαν χαιρετισμό, δηλώνοντας ότι έχουν διαβάσει τις θέσεις μας και συμπαρατάσσονται.


Από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, παραβρέθηκαν:

-Απο το κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"  πενταμελής αντιπροσωπεία με αρμόδιο ομιλητή τον Λεωνίδα Παπαδόπουλο.

-Απο το ΕΠΑΜ (Ενιαίο Παλλαϊκό Κίνημα) , τριμελής αντιπροσωπεία με αρμόδιο ομιλητή το μέλος της πολιτικής γραμματείας Γιώργο Γεωργή.


Ο κ. Κουράκης (που κατά τα φαινόμενα θα είναι ο επόμενος υπουργός Παιδείας αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές σύμφωνα με τις επίσημες δημοσκοπήσεις), ανέλαβε μερικές ενδιαφέρουσες και σημαντικές δεσμεύσεις για τις θέσεις μας.

Ο διάλογος ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρων και αποδοτικός:

Όλοι οι βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων που τοποθετήθηκαν, συμφώνησαν με τις θέσεις και τις νομοθετικές προτάσεις της ΕΟΔΑΦ, με εξαίρεση αυτούς που ΔΕΝ τοποθετήθηκαν - δηλ:

Τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Κακλαμάνη ο οποίος αποχώρησε στο μέσον της εκδήλωσης χωρίς κάποια ειδοποίηση και τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ κ Αβραμίδη, ο οποίος είχε ανειλημμένη υποχρέωση και έπρεπε να αποχωρήσει πριν από την ώρα των πολιτικών τοποθετήσεων, δεδομένου ότι η εκδήλωση υπερέβη κατά πολύ το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.


Μοναδικοί ενδοιασμοί των περισσότερων (κοινοβουλευτικών) κομμάτων, ήταν δύο:

α) Το εάν το βάρος πρέπει να δοθεί εξ ίσου στα εξειδικευμένα Σχολεία Αυτισμού και την Παράλληλη Στήριξη (η θέση της ΕΟΔΑΦ) ή, εάν βάσει της κοινοτικής πολιτικής εκπαιδευτικής ένταξης, το βάρος στην Παράλληλη Στήριξη πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο.

β) Η δυνατότητα άμεσης ανεύρεσης των χρημάτων και η ταχύτητα υλοποίησης της εκπαίδευσης / πρόσληψης των απαραίτητων 15.000 Εκπαιδευτικών ειδικευμένων στο Αυτιστικό Φάσμα οι οποίοι χρειάζονται για την άμεση κάλυψη της Παράλληλης Στήριξης μαθητών του Αυτιστικού Φάσματος και για την λειτουργία των πρώτων εξειδικευμένων Σχολείων Αυτισμού.


Και για τα δύο αυτά θέματα, δόθηκαν πλήρεις, πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις από την ΕΟΔΑΦ, οι οποίες αποδεικνύουν την ορθότητα και το ρεαλιστικό των θέσεων / αιτημάτων της.


Για όλα τα υπόλοιπα θέματα, η ανταπόκριση ήταν πλήρης, αφού:

Ο επί κεφαλής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης στην τοποθέτησή του (μία από τις καλύτερες), συμφώνησε και δεσμεύτηκε για την ορθότητα / αναγκαιότητα υλοποίησης των βασικών νομοθετικών προτάσεων / αιτημάτων της ΕΟΔΑΦ, μεταξύ των οποίων:


-Η απόφαση για το Εκπαιδευτικό πλαίσιο του παιδιού, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Γονείς (και στο ίδιο), όπως επιτάσσει ο σεβασμός Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων.


-Η ΠΣ οφείλει να είναι εξατομικευμένη, πλήρης και εξειδικευμένη για κάθε παιδί.


-Το Δικαίωμα των Γονέων στην ιδιωτική ΠΣ είναι αυτονόητο εφ’ όσον το προτιμούν και το επιθυμούν. Μοναδικός τρόπος πραγματικής εξασφάλισης της δωρεάν Δημόσιας Παράλληλης Στήριξης, είναι η διασφάλιση του αξιοπρεπούς και επαρκούς ή υψηλού ποιοτικού της επιπέδου που θα κάνει περιττή την προτίμηση των Γονέων και παιδιών στην ιδιωτική. Αναγκαίος όρος γι αυτό, είναι ότι οι Γονείς διατηρούν πάντα το Δικαίωμα της επιλογής μεταξύ ιδιωτικής ή Δημόσιας Παράλληλης Στήριξης.


-Εξέφρασε την εν γένει συμφωνία και συμπαράταξή του και με τις υπόλοιπες θέσεις και τα αιτήματα της επίσημης τοποθέτησης της ΕΟΔΑΦ, την οποία έχει μελετήσει μαζί με το αρμόδιο επιτελείο.


  Την συμφωνία της για την ορθότητα των θέσεών μας εξέφρασε εμμέσως και η εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μαρτίνου, αλλά αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα διαχωρίσει την θέση της από τον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση. Απέφυγε να απαντήσει ευθέως και έκανε σαφές ότι:

ΔΕΝ θα απορρίψει τον προτεινόμενο νόμο και

ΔΕΝ θα προτείνει ούτε θα ψηφίσει τα αιτήματα και τις νομοθετικές προτάσεις της ΕΟΔΑΦ και των 8.162 Γονέων και ειδικών επιστημόνων (ΣΣ: δηλ θα ψηφίσει τον απάνθρωπο νόμο, πειθαρχώντας στην εντολή του κόμματος της).  Δήλωσε πάντως (αόριστα), ότι θα κάνει ότι μπορεί (;;;), χωρίς να διευκρινίσει τι και για ποιο θέμα....


   -Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο αρμόδιος κ Χουρδάκης δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των αιτημάτων μας, τονίζοντας όμως, ότι παρά τις αξιοσημείωτες κινητοποιήσεις μας, η λύση των προβλημάτων μας βρίσκεται στην πτώση του καπιταλισμού.


-Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, δεν τοποθετήθηκε, δεδομένου ότι όπως προαναφέραμε, δεν μπορούσε να παραμείνει μέχρι την ώρα της τοποθέτησής του, λόγω υποχρεώσεων.

-Το ίδιο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που όπως προαναφέραμε, αποχώρησε πολύ νωρίτερα, χωρίς αιτιολόγηση.


Από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα / σχήματα:


Ο εκπρόσωπος του κινήματος «ΔΕΝ ΠΗΡΩΝΩ» κ. Λ. Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το κίνημα τάσσεται υπέρ των αιτημάτων και της νομοθετικής μας πρότασης και θα συμβάλει στην ενημέρωση της κοινωνίας επί του θέματος και ότι αν οι εκπρόσωποί του βρεθούν στην Βουλή, θα θέσουν προς ψήφιση και θα ψηφίσουν ολόκληρη την νομοθετική πρόταση της ΕΟΔΑΦ και των 8.162 Γονέων του ψηφίσματός μας.


Ο εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ κ. Γεωργής, συμπαρατάχθηκε πλήρως με όλα τα βασικά μας αιτήματα και την νομοθετική μας πρόταση, δήλωσε ότι είναι δίκαια, ότι το ΕΠΑΜ τα υιοθετεί ως ζήτημα αρχής για την πραγματική Δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος που επιδιώκει, ότι οι τοπικές οργανώσεις του θα συμμετέχουν ενεργά στην ενημέρωση της κοινωνίας και τέλος, ότι εφ’ όσον το ΕΠΑΜ βρεθεί στη Βουλή, θα καταθέσει το ίδιο προς ψήφιση και θα ψηφίσει ολόκληρη την νομοθετική πρόταση της ΕΟΔΑΦ και των 8.162 Γονέων του ψηφίσματός μας.


Το βίντεο με την επίσημη τοποθέτηση της ΕΟΔΑΦ για τον νέο προτεινόμενο νόμο Ειδικής Αγωγής, τον διάλογο και τις τοποθετήσεις των βουλευτών, εκπροσώπων και κομμάτων και ολόκληρη την εκδήλωση, θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου