Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - Ε.Ε.Π - Ε.Β.Π





Ένα σοβαρό θέμα στο οποίο θα υπάρξουν επιπτώσεις από την καθυστέρηση εισαγωγής του σχεδίου νόμου για την Ειδική Αγωγή στη Βουλή για ψήφιση, είναι η έκδοση και το περιεχόμενο των εγκυκλίων πρόσληψης των Αναπληρωτών Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

Κι αυτό γιατί όπως φαίνεται, το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στη Βουλή στο 2ο θερινό της τμήμα.

Ως  γνωστόν το πρώτο θερινό ξεκίνησε  την Τρίτη 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και 10 Ιουλίου.

Το δεύτερο τμήμα θα ξεκινήσει στις 22 Ιουλίου ( θα υπάρξει δηλαδή μία διακοπή 12 ημερών) και θα διαρκέσει έως τις 7 Αυγούστου, οπότε θα διακόψει για 2 εβδομάδες και μετά θα συνεχίσει για 3 μέρες. Συγκεκριμένα θα ξεκινήσει εκ νέου στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου.

Το τρίτο θερινό θα ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Οκτωβρίου.

Κατά την εκτίμησή μας λοιπόν δεν είναι δυνατή η έγκαιρη έκδοση εγκυκλίου πρόσληψης αναπληρωτών Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π, η οποία θα περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου κι αυτό γιατί το σχέδιο το πιθανότερο είναι να ψηφισθεί τον Αύγουστο και να πάρει ΦΕΚ αρχές Σεπτεμβρίου.

Έγκαιρη έκδοση εγκυκλίου για το Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π θα μπορέσουμε να έχουμε μόνον με ότι προβλέπεται έως σήμερα, δηλαδή όπως και πέρσι.

  
Όσον αφορά στην εγκύκλιο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, το πρόβλημα μπορεί να ξεπερασθεί, καθόσον ο νόμος 4186/2013, στο άρθρο 28, προβλέπει πως τα περί προσλήψεων  των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μπορούν να καθορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδίδονται κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας.



Έτσι με Υπουργική Απόφαση μπορεί να ισχύσουν οι ρυθμίσεις για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, ακόμη κι αν αυτό δεν έχει προλάβει να ψηφισθεί.



Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για την εγκύκλιο αναπληρωτών Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π, διότι στο άρθρο 28, του ν.4186/2013 δεν αναφέρεται το Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π.



Γι αυτό και τολμούμε να προβλέψουμε πως η φετινή εγκύκλιος αναπληρωτών Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π θα είναι ή ίδια με την περσινή, χωρίς να μπορέσουν να συμπεριληφθούν σ αυτή οι νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την Ειδική Αγωγή(αλλαγή στη μοριοδότηση προσόντων, ΑΣΠΑΙΤΕ κ.λ.π).



Όμως επειδή ζούμε στην Ελλάδα των suis generis κοινοβουλευτικών πρακτικών, υπάρχει το ενδεχόμενο, όχι μεγάλο κατά την ταπεινή μας άποψη, να κατατεθεί το κομμάτι με τις ρυθμίσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών ξεκομμένο ως Τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, ήδη εισαχθέν στη Βουλή, ώστε να μπορέσει να ψηφισθεί πολύ σύντομα, να γίνει νόμος του κράτους και η εγκύκλιος των αναπληρωτών να μπορέσει να εκδοθεί σύμφωνα με  τις νέες ρυθμίσεις.



Αλλά είπαμε, ακόμα και για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη, αυτό παραείναι ακραίο, τη στιγμή που μετά από λίγο θα ψηφίζεται το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή.



Συνοψίζοντας λοιπόν, προβλέπουμε πως η εγκύκλιος των Αναπληρωτών Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π θα εκδοθεί με τα παλιά δεδομένα, όπως και πέρσι, ενώ η των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής με τα καινούργια δεδομένα.



Εκτός κι αν το ελληνικό δαιμόνιο κάνει το θαύμα του και σκοράρουμε με γκολ-πέναλτι στο 90+ και ανατραπούν τα δεδομένα και η κοινή λογική για μια ακόμη φορά.



Βασίλης Βούγιας

26/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου