Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι πόρτες των σχολείων πρέπει να ανοίξουν την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές!




Αθήνα …..27.06.2014……
                                    Αρ. πρωτ…2482……….
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι πόρτες των σχολείων πρέπει να ανοίξουν την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές!
Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο


Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πρέπει να βρει τις πόρτες των σχολείων ανοιχτές, παρέχοντας ουσιαστική εκπαίδευση στους μαθητές με αναπηρία,  χωρίς τις ελλείψεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα έτη.

Είναι αδιανόητο, αντισυνταγματικό και απαράδεκτο για τους μαθητές με αναπηρία να βρουν ξανά  κλειστές τις πόρτες των σχολείων τους την εναρκτήρια ημέρα του σχολικού έτους 2014-2015 ή να παραλάβουν τα βιβλία τους με υπερβολική χρονική καθυστέρηση, όπως συνηθίζεται ή ακόμη οι εκπαιδευτικοί και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό να τοποθετηθούν στις θέσεις τους με μεγάλη καθυστέρηση, σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας η Συνομοσπονδία.

Υπό την γενική παραδοχή ότι το σύστημα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία έχει πληγεί σκληρά από τα μέτρα λιτότητας και τη μνημονιακή πολιτική, η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί από την νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε ουσιαστικές, αποτελεσματικές ενέργειες και παρεμβάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν καθυστερήσεις και ολιγωρίες του παρελθόντος, οι οποίες αντικειμενικά έχουν υποβαθμίσει την παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία.

Τα σχολεία, είτε πρόκειται για ειδικά σχολεία είτε πρόκειται για τα τμήματα ένταξης των σχολείων της γενικής εκπαίδευσης, πρέπει να είναι για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες χώροι ουσιαστικής μάθησης και εκπαίδευσης. Γι’ αυτό το λόγο η ΕΣΑμεΑ ζητά να προχωρήσει το Υπουργείο άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του σχεδίου νόμου «για την Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», προκειμένου να δοθεί λύση σε πάγια και διαχρονικά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Για αυτό το λόγο το αναπηρικό κίνημα ζητά επίσης τη διασφάλιση ισχυρής και σταθερής χρηματοδότησης Υπάρχει η πληροφόρηση ότι δεν έχουν διασφαλιστεί ακόμη οι πόροι για το διορισμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και των άλλων στελεχών που είναι απολύτως απαραίτητα και αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης, παράλληλης στήριξης κ.τ.λ.

Η ευθύνη προκειμένου το κουδούνι να χτυπήσει την ίδια ώρα και την ίδια μέρα και για τους μαθητές με αναπηρία, όπως για όλους τους μαθητές, είναι αποκλειστικά του υπουργείου και της ηγεσίας του!

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου