Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ...ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ...ΤΩΡΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ





Μια έρευνα 18 μηνών την οποία πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη και ομάδα επιστημόνων, έβγαλε πολύ σημαντικά συμπεράσματα όσον αφορά στην υπάρχουσα πολιτική κουλτούρα και στο πως διαμέσου αυτής οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται την καθημερινότητά τους. 

Επιχειρείται δε μια πρώτη ανάλυση για την ερμηνεία του πελατειακού φαινομένου, το οποίο διογκώνεται μέρα με τη μέρα, παρά τη φοβερή κοινωνικοοικονομική κρίση την οποία διερχόμεθα και στην οποία το ίδιο εν πολλοίς συνέβαλλε καθοριστικά.


Ο Νίκος Ναγόπουλος αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και ένας από τους ερευνητές, μίλησε στη δημοσιογράφο Γιούλη Επτακοίλη της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" αναφέροντας πως "...οι Έλληνες ενδιαφέρονται για μια οικογενειακή διεκδίκηση-με βάση και τις γνωριμίες-αλλά σε επίπεδο κοινών αγαθών και δικαιωμάτων δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή. Αυτό δημιουργεί έλλειμμα εσωτερικής δημοκρατίας. Γιατί η δημοκρατία δεν είναι μόνο ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, έχει να κάνει με το πως ζουν οι πολίτες την καθημερινότητά τους." 

και συνεχίζει λέγοντας πως

 "...μέσα από έρευνες διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη των ατόμων στο οικογενειακό τους περιβάλλον και αμφισβήτηση και καχυποψία στους θεσμούς. Στην Ευρώπη, αντιθέτως, έχουμε χαλαρή εμπιστοσύνη στο οικογενειακό περιβάλλον και ένα επίπεδο διαβούλευσης και ισχυρή εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Στο εξωτερικό οι θεσμοί έχουν και το κύρος και την ηθική. Αυτό που λέμε νόμιμο και ηθικό υπάρχει έξω. Κάτι που είναι νόμιμο δεν μπορεί να μην έχει στοιχεία ηθικής."


Συμπέρασμα;...

Ο Έλληνας πολίτης θέλει το δικό του άνθρωπο, θέλει το Βουλευτή του, που θα φροντίσει να βρει δουλειά το παιδί του(παλαιόθεν στο Δημόσιο, τώρα όπου νάναι), που θα του βρει κρεβάτι στο νοσοκομείο αν-ο μη γένοιτο-αρρωστήσει, που θα μεταθέσει τον υιό φαντάρο δίπλα στο σπίτι του, που..που...


Γι αυτό το λόγο βλέπουμε να ψηφίζονται τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, να συντηρείται η ίδια οικογενειοκρατία, το ίδιο σύστημα που εξέθρεψε και συντηρεί ακόμα και τώρα στα ερείπια της χώρας την ίδια καταστροφική πελατειακή κουλτούρα.


Γι αυτό το λόγο βλέπουμε να ψηφίζεται αυτός που θεωρείται από τον πολίτη "δυνατός" και "μέσα στα πράγματα", αυτός που έχει "άκρες".


 Γιατί αν έχει αυτός- ο ψηφιζόμενος -άκρες, έχει και ο ψηφίζων.


Γιατί ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να "κερδάνε" και όλοι οι άλλοι να πάνε να κοιμηθούνε(λέμε τώρα...)


ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟ  ΤΟ kathimerini.gr ΕΔΩ

Βασίλης Βούγιας
25/5/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου