Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Προτεινόμενες προσθήκες ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων σε Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, Ε.Ε.Γ και Ε.Ε.Λ

Στα πλαίσια της εναρμόνισης των ειδικοτήτων, την οποία προβλέπει το άρθρο 28 του νόμου 4186/2013 (ΦΕΚ 193/τ.Α΄/17.9.2013), με τη Γενική Εκπαίδευση,  το υπουργείο Παιδείας με  έγγραφο καλεί τις    Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων των:
1) Τ.Ε.Ε. Ε.Α. Α΄ Βαθμίδας, Ειδικών επαγγελματικών Γυμνασίων (Ε.Ε.Γ.),
2) Τ.Ε.Ε. Ε.Α. Β΄ Βαθμίδας, Ειδικών ΕΠΑΛ και (Ε.Ε.Λ.)
3) Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
και την έγκριση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης να συμπληρώσουν την αντίστοιχη για κάθε δομή συνημμένη φόρμα, μέχρι το αργότερο 21-3-2014 και να αποστείλουν ηλεκτρονικά, μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: t08dea1@minedu.gov.gr τις προτάσεις τους στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, για προσθήκες νέων Ομάδων Προσανατολισμού – τομέων - ειδικοτήτων στα
σχολεία της αρμοδιότητάς τους. Οι προτάσεις θα υποβληθούν για κάθε σχολείο, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους που κρίνονται απαραίτητες, (όπως τοπικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, προφίλ μαθητικού πληθυσμού, τοπική αγορά εργασίας κλπ), λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα εργαστηριακή υποδομή του σχολείου.
Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι με το νόμο 4186/2013,
• Οι απόφοιτοι των Ε.Ε.Γ. (όπως θα λειτουργήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά όλα τα Τ.Ε.Ε. Ε.Α. Α΄ βαθμίδας) θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Ε.Ε.Λ. ή σε Σ.Ε.Κ. Ε.Α., οπότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι Ομάδες προσανατολισμού του Επαγγελματικού Λυκείου του άρθρου 8 του ν.4186/2013, καθώς και οι αναφερόμενες ειδικότητες των Σ.Ε.Κ. του άρθρου 20 του ν. 4186/2013 προκειμένου να επιτευχθεί εναρμόνιση των Ομάδων Προσανατολισμού - τομέων – ειδικοτήτων, των
δομών Ε.Α.Ε. και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
• Τα Ε.Ε.Λ. και τα Ειδικά ΕΠΑΛ από τη νέα σχολική χρονιά πρόκειται να λειτουργήσουν όπως τα Εσπερινά ΕΠΑΛ της μη ειδικής εκπαίδευσης και επομένως για τον καθορισμό Ομάδων Προσανατολισμού-τομέων- των ειδικοτήτων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι Ομάδες Προσανατολισμού –τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (άρθρο 8 του ν. 4186/2013) καθώς και οι ειδικότητες των ΙΕΚ (άρθρο 24 του ν.4186/2013).
• Οι απόφοιτοι των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς την τάξη μαθητείας, θα έχουν τη δυνατότητα συνέχισης σε ΣΕΚ Ε.Α. κι επομένως για τον καθορισμό των Ομάδων Προσανατολισμού – τομέων – ειδικοτήτων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι Ομάδες Προσανατολισμού – τομείς – ειδικότητες των Σ.Ε.Κ. του άρθρου 20 του ν. 4186/2013.

esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου