Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

S.O.S...ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.Π ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ




 Δημοσιεύουμε πιο κάτω, ενημερωτικό σημείωμα της κας Αθανασίας Ζήση, από το Λογιστήριο της Ο.Λ.Μ.Ε, σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις των Ε.Λ.Μ.Ε, αλλά και γενικά των Συλλόγων - Σωματείων, Nομικών Προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Φυσικά, το κατατοπιστικό ενημερωτικό σημείωμα της κας Ζήση, αφορά και στους Περιφερειακούς Συλλόγους Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής.

Βασίλης Βούγιας
19/3/2014 

 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338
e-mail: olme@otenet.gr
Αθήνα, 18/3/2014

Kαλησπέρα σας,

αναφορικά με το εάν οι ΕΛΜΕ θα πρέπει να έχουν φορολογική υπόσταση σας παραθέτω προς ενημέρωσή σας τα παρακάτω:

Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα πέραν από την νομική υπόσταση, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν να αποκτήσουν και φορολογική υπόσταση.
Η φορολογική υπόσταση αποκτάται από το Σωματείο με την απόδοση σε αυτό , Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) .

Η Διαδικασία απόκτησης του ΑΦΜ είναι απλή και απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά :
·         Αντίγραφο του Καταστατικού του Σωματείου , θεωρημένο  από Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας του.
·         Αντίγραφο του Μισθωτηρίου Συμβολαίου της έδρας του Σωματείου , θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ. του εκμισθωτή ή Δωρεάν Παραχωρητήριο της έδρας και έγγραφα που θα αποδεικνύουν τη κυριότητα του χώρου στον ιδιοκτήτη που τον παραχωρεί. 
·         Το Έντυπο του Υπουργείου Οικονομικών Μ3 συμπληρωμένο , που αφορά στα στοιχεία του Σωματείου (Στοιχεία καταστατικού , η έδρα , ο ΚΑΔ  κλπ.)
·          Το Έντυπο του Υπουργείου Οικονομικών Μ7 συμπληρωμένο , που αφορά στα στοιχεία του Νομίμου εκπροσώπου του Σωματείου (Πρόεδρου)
·         Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας του Νομίμου εκπροσώπου του Σωματείου (Πρόεδρου) , που αναγράφεται στο έντυπο Μ7
·         Αυτοπρόσωπη παρουσία του Νομίμου εκπροσώπου του Σωματείου (Πρόεδρου) ή επίσημα εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του.
Απαραίτητη παρατήρηση : Σε περίπτωση που το αρχικό Καταστατικό του Σωματείου δεν αναφέρει το όνομα και τα στοιχεία του Νομίμου εκπροσώπου του Σωματείου (Πρόεδρου) , θα απαιτηθεί σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας που θα πιστοποιεί τα στοιχεία αυτά.
Η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται στο Τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ της έδρας του Σωματείου.
Ιδιαίτερη Επισήμανση
Σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής στα στοιχεία που κατατίθενται  με τη παραπάνω αρχική διαδικασία στο Τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ της έδρας του Σωματείου , όπως πχ. η αλλαγή του προσώπου του/της Προέδρου , θα πρέπει να δηλώνεται εντός 10 ημερών στο Τμήμα Μητρώου με τη κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών (απόφαση της Περιφέρειας) και με τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου του Υπουργείου Οικονομικών.
Τι είναι ο Κ.Α.Δ ?
Ο Κωδικός Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) , είναι ένας αριθμός που αντιστοιχεί στη επαγγελματική ή άλλη δραστηριότητα κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου.
Φορολογικές υποχρεώσεις των Σωματείων
φορολογική δήλωση:
Τα σωματεία υποχρεούνται στη υποβολή Δήλωσης Φορολογίας εισοδήματος για κάθε έτος και για το χρονικό διάστημα από 01/01 έως 31/12. Στη δήλωση αποτυπώνονται τα Έσοδα και τα Έξοδα του Σωματείου κατά το 12μηνο προηγούμενο διαχειριστικό έτος .Η δήλωση  υποβάλλεται υποχρεωτικά  ηλεκτρονικά με το ειδικό έντυπο Φ-01.012 , μέχρι την 14 Απριλίου 2014
Κώδικας φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών
Tα N.Π. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκτός από το Δημόσιο, τηρούν βιβλία μόνο για τις πράξεις παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που υπάγονται σε ΦΠA ή (από 1-1-2003) σε φόρο εισοδήματος. Για το τμήμα αυτό θεωρούνται επιτηδευματίες και έχουν όλες τις υποχρεώσεις του Κ.Φ.Α.Σ.
Συμπερασματικά λοιπόν τα Σωματεία , ΔΕΝ υποχρεούνται στη τήρηση βιβλίων του ΚΦΑΣ , όπως τήρηση απλογραφικών βιβλίων, αλλά έχουν κάποιες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΚΦΑΣ.
1)       Έκδοση αποδείξεων που προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας τους.
2)       Τιμολόγιο κυρίως για χορηγίες και επιχορηγήσεις(Αθεώρητο)
3)       ΚΛΠ
Παράλληλα τα Σωματεία έχει την υποχρέωση υποβολής Συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΚΕΠΥΟ)
Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις αποτυπώνονται όλα τα παραστατικά που έχουμε λάβει και έχουμε εκδώσει, σε άλλους φορείς ή επιτηδευματίες που έχουν την ίδια υποχρέωση .
Η υποβολή των  Συγκεντρωτικών καταστάσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά  (αναμένονται διευκρινιστικές για το χρόνο υποβολής)
Υπάρχουν φυσικά και επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις (Ε9, ΕΝΦΙΑ κλπ)  όμως αναφέρω τις πιο
βασικές.
Συμπερασματικά λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αλλά και τυχόν επιπλέον φορολογικές αλλαγές από 1.1.2014 θα πρέπει οι ΕΛΜΕ να αποκτήσουν ΑΦΜ και να απευθυνθούν σε λογιστή προκειμένου να είναι τακτοποιημένες οι φορολογικές - χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και υποχρεώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα εξοντωτικά πρόστιμα που τρέχουν από 1.1.2014.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΖΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ Ο.Λ.Μ.Ε.

τηλ.210-3221255,210-3230073 (εσωτ.101)
φαξ:210-3227382

1 σχόλιο:

  1. Ο Κωδικός Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είναι ο ίδιος αριθμός για όλα τα Μη Κερδοσκοπικά Σωματεία ή το κάθε Σωματείο έχει δικό του???

    ΑπάντησηΔιαγραφή