Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Πλησιάζει η ώρα της απόλυσης για 500 εκπαιδευτικούς...Το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας λήγει στις 22 Μαρτίου

Λίγες μέρες απέχουν μέχρι τις 22 Μαρτίου όταν και λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι προσωρινοί πίνακες των εκπαιδευτικών με δεύτερο πτυχίο που συνολικά ανέρχονται σε 173 και εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση των οριστικών πινάκων. Όσον αφορά τις υπόλοιπες προκηρύξεις οι εκπαιδευτικοί έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους για τις 925 θέσεις του ΦΕΚ  3318 καθώς και για τις 150 θέσεις που απευθύνονταν στην ειδικότητα των βρεφονηπιοκόμων. Για τις θέσεις αυτές αναμένεται εντός των ημερών η έκδοση των προσωρινών πινάκων από το ΑΣΕΠ.
Οι προσφερόμενες θέσεις για τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα δεν επαρκούν για να απορροφηθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών και πιθανόν 200-500 εκπαιδευτικοί να αποτελέσουν τους πρώτους δημόσιους υπαλλήλους που απολύονται από το ελληνικό δημόσια τα τελευταία 100 χρόνια.
Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις 182 θέσεις ΔΕ βοηθών νοσηλευτών καθώς, όπως μας ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις προσφερόμενες θέσεις γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Θυμίζουμε στο αναγνωστικό κοινό ότι οι 182 θέσεις ΔΕ βοηθών νοσηλευτών απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της ειδικότητας νοσηλευτικής που είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ –ΤΕΙ και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Το news.gr είχε αναδείξει κατά αποκλειστικότητα το θέμα προβάλλοντας την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών που διαπίστωσαν ότι οι προσφερόμενες θέσεις δεν ανταποκρίνονται στα αυξημένα τους προσόντα.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το news.gr οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτικούς που απειλούνται με απόλυση προέρχονται από τις ειδικότητες του τομέα Υγείας. Γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, αισθητικοί, ιατρικών εργαστηριών, βρεφονηπιοκόμοι  είναι μερικές από τις ειδικότητες  με το μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών που αναμένεται να απολυθούν.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για τους 107 γιατρούς έχουν δοθεί μόλις 18 θέσεις στο ΦΕΚ 3318 ενώ το Υπουργείο Παιδείας σε σχετική ερώτηση στη βουλή απάντησε ότι το θέμα πρόκειται να ρυθμιστεί από το Υπουργείο Υγείας χωρίς όμως ακόμα να έχει υπάρξει κάποια ρύθμιση.
Η ΟΛΜΕ με επιστολή της προς τους Υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει τον ορατό κίνδυνο της απόλυσης των εκπαιδευτικών και ζητά να υπάρξει άμεσα διαδικασία δημιουργίας και πλήρωσης θέσεων στις δομές του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και να μην απολυθεί κανείς.
Η ΟΛΜΕ ζητά να δημιουργηθούν επιπλέον 212 νέες εκπαιδευτικές θέσεις σε ΙΕΚ-ΣΕΚ και να προκηρυχθούν όλες, ώστε στο σύνολό τους μαζί με αυτές που έχουν προκηρυχθεί, να συμπεριλάβουν και τους 1.845 εκπαιδευτικούς. Παράλληλα επισημαίνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις 182 θέσεις ΔΕ βοηθών νοσηλευτών που απευθύνονται σε απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών προτείνει να προστεθεί η παρακάτω τροπολογία-προσθήκη στο άρθρο 41 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου με τίτλο: «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 και λοιπές ρυθμίσεις»:
1.      Στο άρθρο 68 του ν. 4235/14 η παράγραφος 4.2 αντικαθίσταται από «Στο τρίτο
εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 14 του άρθρ. 27 του ν. 4186/13 η φράση «εννιακόσιες είκοσι πέντε (925)» αντικαθίσταται από τη φράση «χίλιες τριακόσιες τριάντα επτά (1337)».
2.      Στο άρθρο 68 του ν. 4235/14 προστίθεται νέα παράγραφος (4.3) που αναφέρει
ότι: οι διοικητικές (125) και εκπαιδευτικές (1337) θέσεις που αναφέρονται στο νόμο 4186/2013 (παρ.10  του άρθρο 26 και παρ.14 του άρθρου 27) όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4235/14 άρθρ. 68 παρ. 4.2 παρ. 4.1 και την παρούσα διάταξη – τροπολογία  και οι οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί κατά τη δημοσίευση του νόμου, προκηρύσσονται μέχρι τις 21-3-14 και μετατάσσονται σε αυτές όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα με το αρ.82 του ν.4176/13.
3.    Παρατείνεται, μέχρι την τοποθέτησή τους σε νέες οργανικές θέσεις, η διαθεσιμότητα όλων των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς στις 13/3/14.

news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου