Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Οι κήνσορες του υπουργείου Παιδείας και οι... θεράποντες των "ΕΣΠΑ" (του Βασίλη Λιότσιου)

 
 Το κράτος είναι το πιο ψυχρό απ' όλα τα ψυχρά τέρατα: ψεύδεται ψυχρά και να το ψέμα που βγαίνει απ' το στόμα του: «Εγώ, το κράτος, είμαι ο λαός».
Φρειδερίκος Νίτσε
       
Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από τις τυμπανοκρουσίες της φερόμενης ως "κυβέρνηση", ότι πετύχαμε τάχα πρωτιά στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ και η υποψία ότι πρόκειται για ένα ακόμη καθ΄ έξιν,  κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή ψεύδος ,έγινε βεβαιότητα.
      Τελείωσε ο Ιανουάριος και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ (στην Εύβοια, Στερεά, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), παρότι υποτίθεται το ΕΣΠΑ είναι "έτοιμα λεφτά". Κανείς δε νοιάστηκε, από τους εισβολείς που παριστάνουν την (δήθεν) Ελληνική κυβέρνηση, για το πως αυτοί οι άνθρωποι θα περάσουν Χριστούγεννα, αν έχουν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους , το ρεύμα ,το πετρέλαιο, τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά πολύ περισσότερο, αν έχουν βενζίνες και πινακίδες για να πηγαινοέρχονται ως νομάδες στα, πολλές φορές πάνω από δύο, σχολεία που τους καταδίκασαν να βολοδέρνουν, οι κήνσορες του υπουργείου. 
       Στα τέλη του 2013 σε επικοινωνία με το υπουργείο παιδείας και τους γνωστούς ανευθυνο-υπεύθυνους (αυτοί δεν ευθύνονται), με διαβεβαίωσαν ότι θα πληρωθούμε 20 Ιανουαρίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, Τζίφος τελικά, μούσι πάλι ! Ξαναπαίρνω 21 του μηνός τηλέφωνο και μου απαντάνε ότι πλέον, θα πληρωθούμε μόλις γίνει η "εκκαθάριση". "Δηλαδή πότε" ,ρωτάω εγώ. "Μα σας είπα κύριε", μου απαντάνε λες και δεν κατάλαβα το αυτονόητο, "μόλις γίνει η… εκκαθάριση". Ποια "εκκαθάριση" ρε παιδιά ,είναι ημερομηνία αυτό ; Τι είναι το "ΕΣΠΑ", επιχείρηση που διαλύθηκε και βγαίνει σε εκκαθάριση ; Που είναι τα λεφτά ; Τοκίζονται για τις τσέπες κάποιων ; Εμφανίζονται σαν έσοδα σε άλλους λογαριασμούς, για να κάνει η "στατιστική υπηρεσία" τις γνωστές αλχημείες της, ώστε να εμφανίζονται στον άσχετο λαό "πλεονάσματα" και τα μαύρα άσπρα, όπως η παρωδία της μείωσης του ποσοστού ανεργίας, παρότι οι άνεργοι …αυξάνονται ; Τι γίνεται ; Μήπως πρέπει να απευθυνθώ στον Παπαδάκη για να λυθεί πάραυτα το πρόβλημα και χωρίς …"εκκαθάριση"; 
       Στην περίπτωσή μου, λόγω του ότι δεν πληρώθηκα, πάγωσα τα Χριστούγεννα, πέρασα μαύρες γιορτές, δεν είχα λεφτά να ανταποκριθώ στις βασικές ανάγκες μου, εξευτελίστηκα ζητώντας δανεικά από τον 86χρονο πατέρα μου και αναγκάστηκα να παραδώσω τις πινακίδες του αυτοκινήτου μου για να γλυτώσω το πρόστιμο. Τι θα συνέβαινε αν έπρεπε να διδάσκω σε πάνω από ένα σχολεία, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές και συμβαίνει τώρα με απλήρωτους συναδέλφους; Με τι πινακίδες θα πήγαινα, με τι βενζίνες, όταν ήδη δεν έχουμε να φάμε και παγώνουμε; Και τι θα γινόταν αν δεν πήγαινα στα σχολεία; Απλό: Θα με εμφάνιζαν ως αδικαιολογήτως απόντα και δεν θα είχα το δικαίωμα αίτησης διορισμού για τα δύο επόμενα χρόνια ! Τέλεια ! Δημοκρατία !
      Από αυτήν την αντιμετώπιση και μόνο, είναι ακραιφνές ότι το υπουργείο μόνο κατ΄ επίφαση νοιάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και πάντως σίγουρα δεν επιρρώνει το πάγιο αίτημα για αξιοπρεπή ζωή των καθηγητών του. Εκτός και αν όλα γίνονται επίτηδες για να παραιτούνται οι καθηγητές, ώστε να διοριστούν ημέτεροι που έπονται στον πίνακα (τους έχω ικανούς), ή για να τους κατάσχει, το εχθρικό πλέον και έξωθεν διοικούμενο κράτος, τα σπίτια και τα περιουσιακά στοιχεία λόγω αδυναμίας πληρωμών και υπέρβαση προθεσμιών (για αυτό κι αν τους έχω ικανούς…).
       Όταν το υπουργείο είναι να θέσει σε διαθεσιμότητα συναδέλφους  για ψήλου πήδημα και για απίθανες και άσχετες με το έργο τους ενδείξεις παραβατικότητας, κινείται με υπερηχητικές ταχύτητες και με γνώμονα την κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας. Εξευτελίζει και πετά στον Καιάδα τους καθηγητές για  τις θωπείες και μόνο των δανειστών αφεντικών του και της τρόικα. Όταν όμως είναι να πληρώσει, προφασίζεται "εκκαθαρίσεις" και άλλες απίθανες δικαιολογίες, αντί να βρει έναν τρόπο να λύσει μια και καλή το πρόβλημα αυτό. 
      Είναι τόσο δύσκολο – μιας και τα χρήματα είναι έτοιμα – με τον διορισμό του αναπληρωτή να μπαίνουν στο λογαριασμό του χρήματα τα οποία (προαιρετικά) θα χρησιμοποιήσει για να μεταβεί στον τόπο διορισμού του και τα οποία στη συνέχεια θα παρακρατούνται από την μισθοδοσία του ; 
      Κάτι τρέχει εδώ πέρα και δεν είναι ξένο με τα ρέστα που παίζει το σύστημα στο ψέμα και την παραπληροφόρηση. Και αν αποφάσισε το ,έτσι κι αλλιώς, υπουργείο παρα-παιδείας να διορίζει μόνο πλούσιους, χομπίστες αναπληρωτές που έχουν χρήματα ανεξάρτητα της μισθοδοσίας τους , ας μας το πει τουλάχιστον να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Σε αντίθεση με τους γνωστούς κήνσορες, εμείς θέλουμε να κρατάμε και το λόγο και την αξιοπρέπειά μας… 
  
Λιότσιος Σ.Βασίλης
Συνομήλικος του υπουργού, ακόμα αναπληρωτής (ΠΕ09), θαυμαστής της μετακόμισης, νομάς της Ελληνικής επικράτειας και ακόμα μια χρονιά απλήρωτος …
ΥΓ :   Και ο γιός μου έφυγε φαντάρος, πτυχιούχος ο καημένος, χωρίς λεφτά από τον πατέρα του… 
ΥΓ2 : Είμαι σίγουρος ότι  μετά από όλα αυτά ,αποτελώ στόχο για τον Χριστόδουλο Ξηρό, αλλά το ρισκάρω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου