Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

"Η αρπαγή της κότας"...Παιδικό Λογοτέχνημα



γράφει ο Σπυρόπουλος Τρύφωνας, αναπληρωτής δάσκαλος Μεταπτυχιακός φοιτητής Ειδικής Αγωγής, Παν. Λευκωσίας

Η αρπαγή της κότας
Το παιδικό λογοτέχνημα ‘’Η αρπαγή της κότας’’ αποτελεί ένα εικονοβιβλίο για το οποίο δε χρειάζονται κειμενικές αναφορές αφού το κείμενο είναι η ίδια η εικόνα. Η εικόνα σε αυτό το βιβλίο δεν αποτελεί ένα απλό εικαστικό συμπλήρωμα, αλλά η αποτύπωση του αφηγηματικού λόγου. Τα ελάχιστα υλικά αυτού του βιβλίου είναι δύο απλοί ήρωες, μια κότα και μια αλεπού…και οι εικόνες!
Η εξέλιξη του μύθου ακολουθεί τη ροή των εικόνων ή ισχύει το αντίστροφο; Όπως και να έχει, η εικόνα έχει τη λογοτεχνικότητά της…και ο μύθος ξεκινά από μια αρπαγή για να καταλήξει σε μία απρόσμενη φιλία.
Η περίπτωση του εικονοβιβλίου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα αφού συνηθίσαμε να επιτονίζουμε ΛΟΓΟτεχνία, εννοώντας το γραπτό λόγο, και όχι την τέχνη με τις πολλαπλές όψεις της…
η υπεράσπιση της λογοτεχνικότητας της εικόνας δεν είναι μόνο ιδεολογική, αλλά και ψυχοπαιδαγωγική… γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ορισμένα παιδιά που αγαπούν τις εικόνες και μαθαίνουν με αυτές. Όχι εκείνα τα παιδιά που έχουν ένα ειδικό μαθήτυπο… αλλά εκείνα που έχουν μια αυτοαναφορικότητα και εκφράζονται με τα δικά τους εικονικά και λεκτικά νοήματα χωρίς να αλληλεπιδρούν με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Αυτό το βιβλίο θα είναι ένας απρόσμενος και επιθυμητός φίλος τους.

Ταυτότητα βιβλίου
Η αρπαγή της κότας. Μια ιστορία χωρίς λόγια
Rodriguez, Béatrice (εικονογράφηση)
Εκδόσεις Ηλίβατον, 2008
26 σελ
16×25εκ
ISBN 978-960-8085-09-1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου