Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

"Δύο χρόνια ουρά στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής (ΚΕ.Δ.Δ.Υ)" - "Θεσμοθετήθηκαν την Πέμπτη οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ για να γίνει αποσυμφόρηση"

 Με τίτλο "Δύο χρόνια ουρά στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής" και υπότιτλο "Θεσμοθετήθηκαν την Πέμπτη οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ για να γίνει αποσυμφόρηση" δημοσιεύθηκε χθές Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014  στο tovima.gr και στο Helios Plus, άρθρο της δημοσιογράφου Ελένης Κωνσταντάτου, το οποίο αναφέρεται στις  δυσλειτουργίες και  στις ελλείψεις των δομών ειδικής αγωγής, ιδίως των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης(ΚΕ.Δ.Δ.Υ).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, με αφορμή την πολύ πρόσφατη σύσταση των Επιτροπών Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), στο ρόλο, στις αρμοδιότητες αλλά και στην αργοπορημένη και μη επαρκή στελέχωση τους με  Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π) - Κοινωνικούς Λειτουργούς & Ψυχολόγους.

Βασίλης Βούγιας
16/2/2014

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ tovima.gr ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Κύριε Βούγια καλησπέρα. Μερικές απλές σκέψεις σχετικά με τις ΕΔΕΑΥ και τον κανονισμό λειτουργίας τους:
    1) Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας πως για να λειτουργήσουν σωστά, πρέπει να στελεχωθούν όλες και όχι οι μισές (ή και λιγότερες), όπως θα γίνει φέτος (στα τέλη Φλεβάρη...). Θεωρώ πως αν αυτός ο τρόπος στελέχωσης (με ελάχιστες πιστώσεις) ακολουθηθεί και τα επόμενα έτη (κάτι που το πιστεύω) οι ΕΔΕΑΥ δεν θα πετύχουν το σκοπό τους.
    2) Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως το ΕΕΠ θα ασχολείται τόσο με στην ΣΜΕΑΕ, όσο και με την ΕΔΕΑΥ(όπως προβλέπει ο κανονισμός). Θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε διάλυση, τόσο τις ΣΜΕΑΕ, όσο και τις ΕΔΕΑΥ. Φανταστείτε σε ένα ΕΕΕΕΚ ή ΤΕΕ με 50,60,70 ή και 80 παιδιά, το ΕΕΠ να πρέπει να ασχοληθεί και με άλλες π.χ. 20 περιπτώσεις μαθητών (που θα προκύψουν από τα γενικά σχολεία, μέλη του ΣΔΕΥ). Πότε θα δουν αυτά τα παιδιά, πότε θα συντάξουν τα προγράμματα διαφοροποιημένης υποστήριξης, πως θα τα εφαρμόσουν σωστά;
    3) Επιπλέον γραφειοκρατική δουλειά, τόσο για τον δ/ντή της ΣΜΕΑΕ, όσο και τους Δ/ντές των γενικών σχολείων, μελών του ΣΔΕΥ (λες και δεν έφταναν το myschool, η αυτο-αξιολόγηση κτλ)
    4) Τελικά, μήπως οι ΕΔΕΑΥ θεσμοθετήθηκαν για να αποσυμφορηθούν ή μήπως για να καταργηθούν τα ΚΕΔΔΥ( μιας και ο κανονισμός λέει ότι ένας μαθητής παραμπέμπεται στο ΚΕΔΔΥ, μόνο αφού ο Πρόεδρος της ΕΔΕΑΥ βεβαιώσει ότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα), άρα από το σύνολο των περιτπώσεων, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό θα φτάσει τελικά στο ΚΕΔΔΥ. Γιατί λοιπόν να μην πει κάποια στιγμή ο Υπουργός ότι αφού υπάρχουν πλέον οι ΕΔΕΑΥ, τα ΚΕΔΔΥ πρακτικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αρνητικά του Προγράμματος των Ε.Δ.Ε.Α.Υ όπως τα διατύπωσε το Δ.Σ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ στη Βουλή (τότε ήμουν πρόεδρος) κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου :
      Χωρίς χρηματοδότηση οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και τελικά θα δυσφημισθεί ο ρόλος του Κ.Λ και του Ψ στο γενικό σχολείο. Με προγράμματα ΕΣΠΑ δεν εφαρμόζονται νόμοι και δεν λειτουργούν θεσμοί. Επιπρόσθετο και δυσβάσταχτο βάρος θα έχουν οι Δντές ΣΜΕΑΕ και γενικών σχολείων, οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης, καθώς και το ελάχιστο ΕΕΠ που δουλεύει στις ΣΜΕΑΕ με κίνδυνο τη διάλυση του ειδικού σχολείου. Γραμματειακή υποστήριξη και τα οδοιπορικά του προσωπικού είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν. Υποδομές για στέγαση και λειτουργία των ΕΔΕΑΥ τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν κ.α
      Τα θετικά:
      Θεωρητικώς για πρώτη φορά το Ε.Ε.Π εισέρχεται με νομοθέτημα στη γενική εκπαίδευση. Αντιμετωπίζονται τα όζοντα προβλήματα του γενικού σχολείου εντός του. Αποσυμφορούνται τα ΚΕΔΔΥ της Αττικής κ.α
      Ρεαλιστικά τι πρέπει να περιμένουμε φέτος:
      Σε 4 μήνες μέσα στους οποίους στους οποίους έχει προβλεφθεί και η επιμόρφωση ΕΕΠ, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η επί τόπου καταγραφή των προβλημάτων που πριν παρουσίασα, μιάς που τελικά χρειάζεται να πέσουμε από το πέμπτο όροφο για να διαπιστώσουμε πως σκοτωνόμαστε. Το Υπουργείο πρέπει να δουλέψει την ανατροφοδότηση, να αναστοχασθεί και να αποφασίσει να προσλάβει μονίμους για να στηριχθεί ο θεσμός αυτός. Ειδάλλως θα έχουμε μια από τα ίδια του χρόνου. Μη λησμονούμε πως τα ΚΕΔΔΥ 13 χρόνια από την ίδρυσή τους και ακόμα δεν έχουν βρεί τον πρέποντα βηματισμό καθότι υποστελεχωμένα.
      Όσον αφορά δε τα ΚΕΔΔΥ είναι δύσκολο να αντικατασταθούν από τις ΕΔΕΑΥ καθόσον οι επιτροπές αυτές με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν εκδίδουν Γνωμάτευση. Άσε που πιστεύω πως τα περισσότερα περιστατικά θα παραπέμπονται στα ΚΕΔΔΥ(αλλά αυτό είναι μια δική μου καχύποπτη εκτίμηση).
      'Οπως και να έχει πάντως όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

      Διαγραφή