Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Συνάντηση Υπουργού Δ.Μ&Η.Δ με Α.Δ.Ε.Δ.Υ - Veni, Vidi, Vici



  
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δ.Μ & Η.Δ

Συνάντηση Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη με Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, 31 Ιουλίου 2013, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τις απόψεις της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς και για ορισμένα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου της αυτοδίκαιης αργίας.
Επιπλέον, συζητήθηκε και το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο.

Λιτή, απέριττη και ολιγόλογη - σε σχέση με άλλες - η Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Δ.Μ & Η.Δ.
  
Veni, Vidi, Vici (Ήρθα, Είδα, Νίκησα), προφανώς, για τον κο Υπουργό.

Εξαίρεση εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων από τη διαθεσιμότητα


Εξαίρεση εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων από τη διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 82 του Ν.4172/2013 (Φ.Ε.Κ.167 τ.Α΄/23-7-2013 )
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

"Εμείς θα υπογράψουμε τη δική τους διαπιστωτική πράξη"

  
Του Θέμη Κοτσιφάκη, Προέδρου της Ο.Λ.Μ.Ε
2.122 εκπαιδευτικοί της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μπαίνουμε σήμερα σε διαθεσιμότητα και στον προθάλαμο της απόλυσης, ελέω μιας ανηλεούς κυβέρνησης και της τρόικας.
302 έμπειροι και προσοντούχοι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε διοικητικούς υπαλλήλους.
Το 33% των μαθητών (πάνω από 20.000 ανά έτος) στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ δεν θα βρίσκουν τις ειδικότητες που θα ήθελαν να σπουδάσουν στο δημόσιο σχολείο.
829 πολυδάπανα εργαστήρια στα τεχνικά σχολεία θα αχρηστευτούν.
Οι ιδιώτες σχολάρχες θριαμβολογούν. Δεν θα ξεχνούν να καλούν σε όλα τα εγκαίνια των νέων τμημάτων τους τον Υπουργό Παιδείας. Ίσως τον ανακηρύξουν και επίτιμο ευεργέτη τους.
153 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έβαλαν την υπογραφή στο έγκλημα. Κατά των 2122 εκπαιδευτικών (αλλά και των 302), των οποίων διαλύεται η εργασιακή και οικογενειακή ζωή. Κατά των χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Άλλωστε ποιος νοιάζεται για τα φτωχά παιδιά του λαού μας; Τα δικά τους παιδιά δεν σπουδάζουν  στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ….  Ήδη μετράμε  την απώλεια της συνάδελφου μας από τη Λάρισα, που είναι θύμα αυτής της βάρβαρης πολιτικής.
Σήμερα, 31-7-13, ο Υπουργός Παιδείας, περήφανος ότι πράττει το εθνικό του καθήκον (να εξευμενιστούν οι Ευρωπαίοι τοκογλύφοι και οι ντόπιοι σφογγοκωλάριοί τους),  υπογράφει τη διαπιστωτική μας πράξη για την απόλυση 2.122 εκπαιδευτικών.
Όμως δεν κλαίμε. Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Δεν υποχωρούμε.
Και οι 2.424 παραμένουν συνάδελφοι μας εκπαιδευτικοί. Θα επιβάλουμε με κάθε μέσο την επαναφορά τους στη εκπαιδευτική τους θέση. Κανείς δεν είναι μόνος. Όλοι θα είμαστε από την 1η Σεπτέμβρη στα σχολεία.
Είμαστε μια μεγάλη αγκαλιά εργαζομένων που καθημερινά αγωνιούμε για αυτό που λέγεται εκπαίδευση (τι καταλαβαίνουν άραγε οι Υπουργοί, οι τροϊκανοί και οι υπηρέτες τους από αυτή την θεσπέσια διαδικασία;), και μαζί με τους μαθητές μας, μαζί με τους γονείς τους, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, θα τους αναγκάσουμε με τους αγώνες μας να αποχωρήσουν.
Και τότε εμείς, ο λαός αυτής της χώρας, θα υπογράψουμε τη δική τους διαπιστωτική πράξη, την πράξη της ανατροπής τους. Και αυτή η ώρα είναι κοντά.
Κοτσιφάκης Θέμης
Πρόεδρος της ΟΛΜΕ

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1/8/ & ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/8/2013 ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Δ.Ε.Δ.Υ - ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ

 

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

H E.E. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013, μετά από ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Δημόσιου, να προχωρήσει σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγιαστική πολιτική των έμμεσων και άμεσων, παράνομων και αντισυνταγματικών απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων, που υλοποιεί η Κυβέρνηση, αλλά και στο σχεδιασμό ενταφιασμού των ΟΤΑ, της Δημόσιας Παιδείας και της Υγείας, που σχεδιάζει με το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων.
Συγκεκριμένα, κατόπιν της χθεσινής εξουσιοδότησης της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για λήψη οριστικών αποφάσεων, κατά τη σημερινή σύσκεψη του Προεδρείου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τους Προέδρους των Ομοσπονδιών – Μελών της, αποφασίστηκε:
•1.     Πραγματοποίηση Παναττικής Στάσης Εργασίας αύριο, Πέμπτη 1η Αυγούστου 2013, από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.
•2.     Πραγματοποίηση 24ωρης Παναττικής Απεργίας την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013, με συγκέντρωση στις 10.30 στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Βασ. Σοφίας 15).

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 Εξαίρεση εκπαιδευτικών από τη διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 82 του Ν.4172/2013 (Φ.Ε.Κ.167 τ.Α΄/23-7-2013)
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ


Διαπίστωση κατάργησης θέσεων κατά κλάδο και κατηγορία του προσωπικού της Δ/θμιας Εκπαίδευσης και διαθεσιμότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού των καταργούμενων ειδικοτήτων, από την 22η Ιουλίου 2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 του Ν.4172/2013 (Φ.Ε.Κ.167 τ.Α ΄/23-7-2013 και της υποπαραγράφου Ζ.2. της παραγράφου Ζ΄ του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (Φ.Ε.Κ.222 τ.Α΄)» 

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΛΙΣΤΑ ΕΔΩ

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ(Ε.Ε.Π) & ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ(Ε.Β.Π) ΣΕ Σ.Μ.Ε.Α.Ε -ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΚΕ.Δ.Δ.Υ - Ε.Δ.Ε.Α.Υ ΓΙΑ ΤΟ 2013-14





Σχετικά με τις προσλήψεις Αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικό(Ε.Β.Π) για το 2013-14 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υ.ΠΑΙ.Θ, θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά, απαντώντας σε απορίες και ερωτήματα συναδέλφων τα εξής:



Όπως ανέφερε στη Βουλή το Υ.ΠΑΙ.Θ, δια του αρμοδίου Υφυπουργού κου Κεδίκογλου, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση(στηριζόμενη σε έγγραφο του ΣΕΕΠΕΑ-ΣΤΕΛΛΑ) Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-[δέστε: http://seepea-stella.blogspot.gr/2013/07/blog-post_9734.html], θα προσλάβει για το 2013-14:



520 Αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) για τις ανάγκες των Ε.Δ.Ε.Α.Υ, από Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και από τους αξιολογικούς πίνακες Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π που θα συσταθούν σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με βάση την Εγκύκλιο των Αναπληρωτών η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες.



300 Αναπληρωτές Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(Ε.Β.Π) για τις ανάγκες της Παράλληλης Στήριξης, στα γενικά σχολεία, από Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και από τους αξιολογικούς πίνακες Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π που θα συσταθούν σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με βάση την Εγκύκλιο των Αναπληρωτών η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες. Οι προσλήψεις δε, του προσωπικού αυτού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας, θα πραγματοποιηθούν εντός του  προσεχούς μηνός Οκτωβρίου.



Επίσης θα προσληφθεί ένας πολύ μικρός αριθμός Αναπληρωτών Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π,  από τις 2.500 πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν στο σύνολο των αναγκών της Εκπαίδευσης.



Τώρα όσον αφορά στις ανάγκες των ΚΕ.Δ.Δ.Υ σε Ε.Ε.Π και των Ειδικών Σχολείων σε Ε.Β.Π και επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη πρόσληψης Αναπληρωτών από Προγράμματα ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Παιδείας έχει στραφεί στην «αξιοποίηση» Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για να μπορέσει να στελεχώσει με προσωπικό τις δομές αυτές, με 8μηνες συμβάσεις εργασίας και όχι με 5μηνες που είναι το σύνηθες των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

Τα Προγράμματα αυτά βέβαια, απευθύνονται, εξ όσων γνωρίζουμε, σε ανέργους, με μοριοδοτούμενο το χρόνο ανεργίας και όχι την προϋπηρεσία, την τόσο σημαντική όταν μιλάμε για δουλειά σε δομές Ειδικής Αγωγής και ειδικότερα σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

Αυτό είναι σοβαρότατο πρόβλημα, όσον αφορά στην ποιότητα στελέχωσης αυτών των δομών και δεν ξέρουμε μέχρι αυτή την ώρα πως θα το αντιμετωπίσει το Υ.ΠΑΙ.Θ.

Το πρόβλημα της μη προσμέτρησης της προϋπηρεσίας αφορά όμως ΜΟΝΟ στο προσωπικό που θα προληφθεί σε ΚΕΔΔΥ ως Ε.Ε.Π και στα Ειδικά Σχολεία ως Ε.Β.Π, μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.



Για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, που δεν συμπεριλαμβάνονται σε Προγράμματα ΕΣΠΑ, η δέσμευση και της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ, αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών, είναι πως οι ανάγκες των 2 αυτών Περιφερειών θα καλυφθούν από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.


Αυτή είναι η κατάσταση για τις προσλήψεις Αναπληρωτών Ε.Ε.Π & Ε.Β.Π για το 2013-14, όπως διαμορφώνεται σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013, μια ημέρα πριν μας επισκεφθεί ο Αύγουστος.



Βασίλης Βούγιας

31/7/2013

Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης(Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π)

 
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ

Ο Υπουργός Εργασίας μας ζητεί να υποβάλουμε το Α21και να πάρουμε το οικογενειακό επίδομα τέκνων, μιας και η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα της Κυβερνήσεως(κατά τον κο Υπουργό βεβαίως)

  "ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΕΚΝΩΝ"

Να υποβάλουν άμεσα αίτημα για τα νέα οικογενειακά επιδόματα στήριξης τέκνων καλεί όλους τους δικαιούχους γονείς το υπουργείο Εργασίας, που διαπιστώνει πως μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν έχουν υποβάλει ακόμη το απαραίτητο έντυπο Α21, παρότι δικαιούνται το νέο επίδομα. 

 Οπως τόνισε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 142.543 αιτήματα συνολικού ποσού 234 εκατομμυρίων ευρώ. «Μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν έχουν υποβάλει ακόμη το έντυπο Α21 προκειμένου να τους καταβληθεί το επίδομα», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης καλώντας όλους όσοι δικαιούνται την παροχή να υποβάλουν άμεσα το σχετικό έντυπο, ακόμη και εάν έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση.

 Με δήλωση Ε1 Το νέα οικογενειακά επιδόματα για τα παιδιά απευθύνονται σε όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και έχουν παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών ή κάτω των 19 ετών, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή κάτω των 25 ετών, εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι οι γονείς να πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια. Για οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά το επίδομα ανέρχεται στα 480 ευρώ το έτος για κάθε παιδί. Σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες χορηγείται εφάπαξ και ενδεικτικά για μια οικογένεια με 4 παιδιά φθάνει τα 3.920 ευρώ τον χρόνο.

Από το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι με ένα ή και περισσότερα παιδιά μπορούν να υποβάλουν αίτημα οικογενειακού επιδόματος αμέσως μετά την οριστική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. «Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας πως ο μοναδικός δείκτης που αυξήθηκε στον προϋπολογισμό του 2013 αφορά τα οικογενειακά επιδόματα (από 566 εκατομμύρια το 2012 ανέβηκε στα 755 εκατομμύρια).

Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ - www.e-go.gr

ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ Δ.Υ


της Δήμητρας Καδδά




Έναν νέο όρο που είχε αποκαλύψει το Capital.gr για τουλάχιστον 11.000 υποχρεωτικές εξόδους ανάμεσα στους 25.000 που θα ενταχθούν στο 8μηνο σχήμα της κινητικότητας περιλαμβάνει σε νέο άρθρο (αρ. 25) το Τεχνικό Μνημόνιο που κοινοποίησε η Κομισιόν ως παράρτημα στην έκθεσή της για την Ελλάδα. Οι απολύσεις αυτές ορίζονται «ξεχωριστά» από τον στόχο των 15.000 «υποχρεωτικών και άμεσων αποχωρήσεων».

Ορίζεται ρητά ότι τουλάχιστον 11.000 από τους 25.000 συνολικά υπαλλήλους σε κινητικότητα θα έχει εξ αρχής «ταχθεί» για απόλυση, η οποία θα γίνει μετά από το 8μηνο της κινητικότητας. Ορίζεται επίσης ρητά το πώς αυτοί θα επιλεχθούν.

Το «καλό» νέο είναι ότι οι έξοδοι θα επανεξεταστούν και μπορεί να μειωθούν: τον Απρίλιο του 2014, αν ξεπεραστεί ο τότε στόχος για 5.000 απολύσεις από άλλες πηγές.

Το συγκεκριμένο άρθρο δίνει τον ορισμό του κατώτατου αριθμού όσων εισαχθούν σε μελλοντική έξοδο περιμένοντας πρώτα οκτώ μήνες στο πρόγραμμα κινητικότητας. Σε ξεχωριστά άρθρα επαναλαμβάνει τους ορισμούς προηγούμενων αναθεωρήσεων του μνημονίου για τις άμεσες απολύσεις.

Για το «Floor on Entrants for Future Exit in the Mobility Scheme» όπως το ορίζει, το μνημόνιο αναφέρει ότι «οι μισθωτοί που υπολογίζονται για την επίτευξη του στόχου αυτού δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης κατά τα επόμενα τρία χρόνια και οκτώ μήνες. Επίσης θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για τον ορισμό των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα κινητικότητας και θα παραμείνουν στο σχήμα (κινητικότητας) μέχρι να αποχωρήσουν από τον δημόσιο τομέα,  μετά από κατ ανώτατο όριο οκτώ μήνες».

Σημειώνεται επίσης ότι «μετά την 1η Απριλίου του 2014 (δηλαδή όταν συμπληρωθεί το οκτάμηνο για την κινητικότητα του Σεπτεμβρίου του 2013), αν όλοι οι προηγούμενοι στόχοι εξόδου έχουν παρατηρηθεί, τότε το πλαφόν στο ελάχιστο προσωπικό (απόλυσης μετά από κινητικότητα) θα πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω, από τυχόν πρόσθετες εξόδους οι οποίες θα ξεπερνούν το σωρευτικό έως τα τέλη Μαρτίου του 2014 στόχο για 5.000 αποχωρήσεις από άλλες επιλέξιμες πηγές».

Σε άλλο σημείο του μνημονίου αναφέρονται μάλιστα αναλυτικά  και οι  ανά  τρίμηνο στόχοι για τις νέου τύπου απολύσεις: Το κατώτατο πλαφόν ορίζεται σε 5.000 τον Σεπτέμβριο (από τους 12.500 διαθεσίμους) και σε 11.000 από τους 25.000 τον Δεκέμβριο σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, πιο αναλυτικοί στόχοι οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν σε προσχέδια, έχουν απαλειφθεί.

Παρ όλα αυτά σε σημείο του κειμένου των μνημονίων αναφέρεται ότι «έχουμε θέσει ελάχιστους μηνιαίους στόχους για τον αριθμό των ανθρώπων που θα παραμείνουν σε καθεστώς κινητικότητας έως ότου αποχωρήσουν από τον δημόσιο τομέα. Θα ξεκινήσουμε με μία σημαντική εμπροσθοβαρή μεταφορά 2.000 εργαζομένων που θα μπουν σε κινητικότητα προοριζόμενοι για έξοδο. Για κάθε επιπλέον εργαζόμενο που εξέρχεται από άλλες πηγές, οι αριθμοί θα πρέπει να μειώνονται αναλόγως, αλλά μόνο μετά την επίτευξη του αθροιστικού στόχου εξόδου για το πρώτο τρίμηνο του 2014».

Οι 15.000 απολύσεις

Στο ίδιο κείμενο επαναλαμβάνονται και οι υπόλοιποι «ορισμοί» για το πώς θα επιλεχθούν οι προς απόλυση και οι προς κινητικότητα. Έχει ενδιαφέρον ότι οι όροι (δεδομένοι από τον προηγούμενο Μάιο) αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι όποιος απολυθεί θα μπορεί να μπει ξανά στο δημόσιο, παρά μόνο μέσα από εξετάσεις ΑΣΕΠ αλλά και ότι δεν προσμετρούνται όσοι απολυθούν από ΔΕΚΟ που περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποίηση ή που ανήκουν σε εταιρείες που εξυγιαίνονται προς ιδιωτικοποίηση.

Στο μνημόνιο για τους υποχρεωτικά αποχωρούντες ορίζεται ότι  θα προέρχονται από όσους απασχολούνται από τη γενική κυβέρνηση με μόνιμη σύμβαση εργασίας ή με σύμβαση αορίστου χρόνου και δεν έχουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης κατά τα επόμενα 3 χρόνια. «Υποχρεωτική έξοδος σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα αποχωρήσει από το δημόσιο τομέα, σε ακούσια βάση» αναφέρεται.

«Δεν δικαιούνται αποζημίωση λόγω απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αποζημίωσης (εφόσον δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία). Ο αριθμός των υποχρεωτικών εξόδων θα αποκλείσει τους εν λόγω εργαζομένους που αφήνουν το δημόσιο τομέα επειδή η οικονομική οντότητα στην οποία ανήκουν  θα ιδιωτικοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ ή θα γίνει αναδιάρθρωση πριν από την εν λόγω ιδιωτικοποίηση. Περαιτέρω, οι εργαζόμενοι που αποχωρούν δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να αντικατασταθούν  στο πλαίσιο 1:1 πρόσληψης νέου προσωπικού». Ορίζεται επίσης ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν εκτός αν λάβουν μέρος σε μία αξιοκρατική διαδικασία επιλογής από το ΑΣΕΠ, ανοιχτή σε εξωτερικούς υποψηφίους».

Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ που οδεύει για ιδιωτικοποίηση δεν προσμετρούνται ούτε  για την δεξαμενή των 25.000 διαθεσίμων αναφέρει το μνημόνιο.

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση ΕΣΑμεΑ για την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών





Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση στην οποία προέβη το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με δήθεν δηλώσεις του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα που εμφανίστηκαν σε μεγάλη μερίδα του ηλεκτρονικού και του έντυπου Τύπου, από την Παρασκευή 26 Ιουλίου, μετά την συνάντηση του υπουργού με την ΟΛΜΕ, περί της διαθεσιμότητας των ψυχικά ασθενών και χρονίως πασχόντων. Η Συνομοσπονδία εύχεται το πνεύμα και το γράμμα της δήλωσης του υπουργείου να διέπει την πολιτική του υπουργείου για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, διότι μέχρι σήμερα αυτή η πολιτική έχει σημαντικά και ουσιαστικά ελλείμματα.

3 ημέρες μετά τη συνάντηση, η Συνομοσπονδία αναγκάστηκε να παρέμβει και να ζητήσει εξηγήσεις. Αυτό δεν θα ήταν αναγκαίο, αν η ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα είχε εκδοθεί από την πρώτη στιγμή.

Η ΕΣΑμεΑ ούτε σχεδίασε, ούτε κατεύθυνε, ούτε παραποίησε καμία δήλωση. Μακριά από την ΕΣΑμεΑ αυτός ο τρόπος λειτουργίας.

Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο και επιβεβλημένο να πάρει θέση και η ΟΛΜΕ, η οποία συμμετείχε στην συνάντηση.
  
Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών προς αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζει:
Ουδέποτε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προέβη στις δηλώσεις που του αποδίδονται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ.
Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να ανακαλέσει, όπως του ζητείται, λόγια που του αποδίδονται από τρίτους εξυπηρετώντας, προφανώς, συγκεκριμένους σκοπούς.
Αν δεν πρόκειται για στοχευμένη παραποίηση της αλήθειας τότε αναμφισβήτητα πρόκειται για παρερμηνεία των λεγομένων του Υπουργού, ο οποίος με τη στάση και τις ενέργειές του έχει δείξει έμπρακτα το σεβασμό και τη στήριξή του στα άτομα με αναπηρία.

Διάψευση από το ΥΠ.ΟΙΚ για τα περί δηλώσεων του Υπουργού Γ. Στουρνάρα για απόλυση των ΑμεΑ


Τις δηλώσεις που αποδίδονταν στον Γ. Στουρνάρα σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία διέψευσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Η Συνομοσπονδία είχε εκφράσει την «οργή» των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, για δηλώσεις που φερόταν να έχει κάνει ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες «πρώτοι θα δουν την έξοδο οι ψυχικά ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι αναξιοπαθούντες», αναφορικά με τη διαθεσιμότητα.
Η ΕΣΑμεΑ έκανε μάλιστα λόγο για «μείζον πολιτικό ζήτημα» και καλούσε τον υπουργό να ανακαλέσει τις δηλώσεις του εφόσον ευσταθούν.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε ο κ. Στουρνάρας, προέβη στις δηλώσεις» αυτές, σημειώνοντας ότι «ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να ανακαλέσει λόγια που του αποδίδονται από τρίτους εξυπηρετώντας, προφανώς, συγκεκριμένους σκοπούς».
«Αν δεν πρόκειται για στοχευμένη παραποίηση της αλήθειας τότε αναμφισβήτητα πρόκειται για παρερμηνεία των λεγομένων του υπουργού, ο οποίος με τη στάση και τις ενέργειές του έχει δείξει έμπρακτα το σεβασμό και τη στήριξή του στα άτομα με αναπηρία», υπογράμμισε το υπουργείο.

naftemporiki.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ





ΑΘΗΝΑ 30-7-2013

Αγαπητοί Συνάδελφοι…
 
Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία σας , σχετικά με τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, τα διάφορα δημοσιεύματα σε εφημερίδες, για την θέση της κοινωνιολογίας και των κοινωνιολόγων.
Βέβαια οφείλουμε να πούμε, ότι τα ζητήματα στην εκπαίδευση, αλλά και γενικά (πολυνομοσχέδιο, διαθεσιμότητες, απολύσεις, μετακινήσεις), απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα (με μεγάλο κόστος προσωπικό, χρόνου) μέλη του Συλλόγου που συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα (ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ, Δ.Σ. του ΣΕΚ). Δυστυχώς ελάχιστα μέλη του συλλόγου (εκπαιδευτικοί) ανταποκρίθηκαν στις συνεχόμενες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για τις 2.500 διαθεσιμότητες των συναδέλφων τους (άλλων ειδικοτήτων) «μακαρίζοντας» την τύχη τους που δεν ήταν μέσα σε αυτούς. Αυτό είναι όμως τραγικό λάθος, αφού διαθεσιμότητες, απολύσεις, μετακινήσεις, αφορούν τους πάντες και μόνο οι μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδράσεις κ.α. μπορούν να τους σταματήσουν.
Πέρα από αυτά , σχεδόν καθημερινά επικοινωνούμε με το υπουργείο και το Ι.Ε.Π για τα ζητήματα αυτά.
Πήγαμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στην Δ/νση Β/μιας,στο ΙΕΠ και με επικοινωνία με τους σχολικόυς Σύμβουλους , και θέσαμε τα άμεσα ζητήματα… ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ , ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ, στα οποία δεν είχαμε καμία συγκεκριμένη δέσμευση.
Ως προς τις πρωτοβουλίες του συλλόγου, έχουν κατατεθεί υπομνήματα, έχουν γίνει τηλεφωνικές και προσωπικές παρεμβάσεις, έχουν ενημερωθεί βουλή βουλευτές, έχουν γίνει επερωτήσεις.
Έχει σταλεί συνοπτικό υπόμνημα και στο γραφείο του κ. Υφυπουργού Κεδίκογλου. Το Δ.Σ. (η Πρόεδρος ο Γεν. Γραμματέας και μέλη του ΣΕΚ) θα φροντίσουν για προσωπική συνάντηση. Έχει γίνει αίτημα στον ίδιο.
Υ.Σ να μην δίνετε και πολύ σημασία στα δημοσιεύματα. Στελέχη του Υπουργείου, διαρρέουν προσωπικές τους θέσεις για να προλάβουν άλλους…

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΙΣ ΕΛΜΕ κ.α ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ- ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ- ΑΙΧΜΕΣ)

ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ του ΣΕΚ


1.Πολλοί συνάδελφοι επικοινωνούν με τον Σύλλογο και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση…
2.Υπάρχουν συνάδελφοι που ανησυχούν για την οργανική τους θέση και την υπεράριθμα.
3.Παρόλο που το ζήτημα των τοποθετήσεων υπεράριθμων κ.α. διοικητικών θεμάτων δεν είναι ζήτημα του ΣΕΚ, αλλά αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών, άρα η αντιμετώπιση τους είναι ζήτημα του εκπαιδευτικού κινήματος (ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ, αιρετών του κλάδου ΠΥΣΔΕ) ο ΣΕΚ μέσω του δικτύου των συνδικαλιστών του στην εκπαίδευση καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των συναδέλφων. Προτροπή προς τους Συναδέλφους είναι η συμμετοχή τους στις Γενικές Συνελεύσεις και η επαφή τους με τις κατά τόπο ΕΛΜΕ
4.Ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το Ζήτημα του Νέου Λυκείου, Τεχνολογικού Λυκείου και για τις αναθέσεις.
5.Σχεδόν καθημερινά επικοινωνούμε με το υπουργείο και το Ι.Ε.Π για τα ζητήματα αυτά.
6.Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει θέμα σχετικά με τις αναθέσεις και ειδικά με την ανάθεση της ιστορίας.
7.Ισχύουν οι Βασικές Θέσεις του ΣΕΚ για τις αναθέσεις, την εισαγωγή μαθημάτων στα Γενική και ΕΠΑΛ, Γυμνάσια, όπως έχουν διατυπωθεί στα Υπόμνημα μας και έχουν σταλεί στο Υπουργείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Τα ίδια ισχύουν και στις ερωτήσεις πολιτικών κομμάτων στην βουλή που έχουν γίνει με πρωτοβουλία του ΣΕΚ
9.Με βάση αυτά επικοινωνούμε και παρεμβαίνουμε στο Υπουργείο. Στηρίξω μας αποτελούν οι Σχολικοί Σύμβουλοι μας, αρκετοί συνάδελφοι κοινωνιολόγοι εκπαιδευτικοί, τα παραρτήματα μας, ενώ απέχουν δυστυχώς τα Πανεπιστημιακά τμήματα και οι φοιτητές μας…
10.Τέλος οι παρεμβάσεις μας στο Υπουργείο συνεχίζονται, προσπαθούμε να κάνουμε μια ημερίδα ενημερώσεις και καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση…
11.Η επικοινωνεί μας μπορεί να γίνεται μέσω του F/B (υπάρχουν όμως θέματα που δεν μπορούν να γραφούν) και μέσω κυρίως του επίσημου emai του ΣΕΚ sek@sociology.gr… Προσπαθούμε και για άλλες δυνατότητες επικοινωνίας… Google grups , Forum κ.α

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
Πλατ. Άγιων Θεοδώρων 3 Τ.Θ. 4239
Email: sek@sociology.gr τηλ. 210 3255521

ΑΘΗΝΑ 26-7-2013
ΠΡΟΣ:
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
- Συμεών Κεδίκοκογλου
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:1) Υπόμνημα 2)βιβλίο «κοινωνιολογία της εργασίας-εργασιακές σχέσεις»

Αγαπητέ κ. Υφυπουργέ

Για ενημέρωση σας, σας αποστέλλουμε το υπόμνημα (συνοπτικό και πλήρες) του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, που είχαμε καταθέσει την πολιτική ηγεσία, του Υπουργείου στις 17-9-2013.
Το υπόμνημα μας, βρίσκεται για γνωμοδότηση (ειδικά ως προς τις αναθέσεις μαθημάτων) στο Ι.Ε.Π.
Όπως μαθαίνουμε, το Υπουργείο, πρόκειται τις επόμενες μέρες να καταθέσει το σχέδιο νόμου για το «Νέο Λύκειο» και το «Νέο Τεχνολογικό Λύκειο».
Από το σύνολο των προτάσεων μας, θα θέλαμε από την πλευρά σας, να προωθήσετε άμεσα τις παρακάτω προτάσεις.
1ο. Για τις αναθέσεις
Απόδοση των μαθημάτων Α΄ ανάθεσης καθενός από τους κλάδους ΠΕ 9, ΠΕ 10, ΠΕ 13, σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της ίδιας ομάδας, ως δεύτερη ανάθεση. Πρόκειται για κλάδους των κοινωνικών επιστημών και η λύση αυτή διευκολύνει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να συμπληρώνουν το ωράριο τους, χωρίς να παρουσιάζεται πρόβλημα και ανάγκη πρόσληψης άλλου εκπαιδευτικού.
Συμπερίληψη των εκπαιδευτικών ΠΕ10 στις ειδικότητες που διδάσκουν με Α΄ ανάθεση τα μαθήματα Ιστορία και Τοπική Ιστορία (μέχρι σήμερα παραδόξως δεν προβλέπεται ούτε Β΄ ανάθεση), Οικιακή Οικονομία, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Βιωματική δράση «Σχολική και Κοινωνική Ζωή», .

2ο. Για τα μαθήματα
Διατήρηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως γενικής παιδείας, αλλά και υποχρεωτικά εξεταζόμενου για εισαγωγή στα Πανεπιστημιακά Τμήματα κοινωνικών, νομικών και παιδαγωγικών επιστημών.
Εισαγωγή μαθήματος «κοινωνιολογία της εργασίας-εργασιακές σχέσεις» στο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο (υπάρχει έτοιμο βιβλίο που διδασκόταν στα ΕΠΑΛ- Σας το διαβιβάζουμε ως συνημμένο). Στις σημερινές συνθήκες, υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα, ο μαθητής να έχει γνώσεις τόσο της εργασίας, των συνθηκών και της ένταξης του στην αγορά εργασίας

Με εκτίμηση
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Γ. ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ

"Θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών" δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας

 
"Εμπρηστές" χαρακτήρισε τα μέλη της τρόικας ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τα προεδρεία των εκπαιδευτικών στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως η τρόικα αποφασίζει και η κυβέρνηση υλοποιεί, ενώ προϊδέασε για θερμό Σεπτέμβρη προσφέροντας τη στήριξη του κόμματός του στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί με αφορμή και τη διαθεσιμότητα συναδέλφων τους από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

"Τα τελευταία φύλλα συκής έπεσαν μετά την απόφασή τους να θέσουν σε διαθεσιμότητα δηλαδή στο δρόμο της απόλυσης ακόμα και αυτούς τους 250 εκπαιδευτικούς των επαγγελματικών λυκείων, που συρρικνώνουν, που κλείνουν, οι οποίοι ήταν κάτοχοι διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων. Πού είναι λοιπόν η αξιοκρατία; Δεν υπάρχει αξιοκρατία, η οποία να συμβαδίζει με τη βαρβαρότητα. Εδώ υπάρχει μόνο βαρβαρότητα και απέναντι στη βαρβαρότητα, οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε ενωτικά, συντονισμένα σε έναν ανένδοτο αγώνα μέχρι την τελική νίκη”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

"Η τελική νίκη είναι να ανατραπεί αυτή η πολιτική να φύγει η τρόικα από τη χώρα, να πέσει αυτή η κυβέρνηση της συμφοράς και να οδηγηθούμε στο δημοκρατικό δρόμο στην κάλπη για να αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή, νωπή λαϊκή εντολή που θα αναδείξει ως πρώτιστο καθήκον τη σωτηρία της κοινωνίας και όχι των τραπεζών".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης, είπε πως οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και τόνισε: "Μιλήσαμε για τους 10.000 αναπληρωτές συναδέλφους μας, που δεν θα είναι στα σχολεία το Σεπτέμβριο. Μιλήσαμε για το νέο κύμα διαθεσιμότητας, που έρχεται το Σεπτέμβριο, μιλήσαμε για όλα τα προβλήματα που βιώνει η εκπαίδευση, χρηματοδότηση και λοιπά από τις πολιτικές του μνημονίου. Ζητήσαμε τη συμπαράσταση και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγώνες που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα μαζί με τους γονείς και τους μαθητές αλλά και τους άλλους εργαζόμενους για να στηρίξουμε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και τα αγαθά της Παιδείας, της Υγείας και όλα τα αγαθά που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα και που θίγονται βάναυσα από το μνημόνιο και την πολιτική του".

Στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, λέγοντας: "Ας μας πει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο: αυτή του κ. Λαφαζάνη που θα προσλάβει τους πάντες ή του κ. Παπαδημούλη που του τράβηξε το αυτί;"

megatv.com