Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Aνεργοι εναντίον ανέργων


Το πρόγραμμα επιβάλλει σε ανέργους να δουλέψουν απλήρωτοι ή σε κακοπληρωμένες δουλειές για να μη χάσουν το επίδομα ανεργίας!

Μέσα από τα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και με την απειλή της διαγραφής από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για όσους δεν δεχτούν τη θέση, ο ΟΑΣΑ ψάχνει να βρει 200 ελεγκτές (κυνηγούς κεφαλών) κομίστρου


Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Τα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για ανέργους (KOX) έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο για μια σειρά από λόγους: μισθοί κατώτεροι από τον βασικό (490 μικτά και μόλις 427 ευρώ για τους κάτω των 25), μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, κάλυψη πάγιων αναγκών με εποχικά απασχολούμενους χωρίς δικαιώματα και χωρίς τα αντίστοιχα ένσημα (π.χ. στην καθαριότητα), ενοικιαζόμενη εργασία μέσω ΜΚΟ που συχνά δρουν ανεξέλεγκτα και έχουν δημιουργηθεί μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η πρόσφατη σκανδαλώδης απόφαση να διαγράφονται από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ όσοι δεν αποδέχονται μία από αυτές τις θέσεις κάνει ξεκάθαρο ότι τα KOX είναι μορφές καταναγκαστικής εργασίας στα πρότυπα του αγγλοσαξονικού workfare.

Επιστροφή στη δουλεία

Το workfare, συνδυασμός των λέξεων work και welfare (εργασία και πρόνοια), που επιβάλλει σε ανέργους να δουλέψουν απλήρωτοι ή σε κακοπληρωμένες δουλειές για να μη χάσουν το επίδομα ανεργίας, έχει δεχθεί δριμεία κριτική σχεδόν όπου εφαρμόστηκε (με εκκίνηση τις ΗΠΑ του Ρίγκαν και τη Μεγάλη Βρετανία του Mέιτζορ) ως νεοφιλελεύθερη επιστροφή της δουλείας.

Σαν να μην έφτανε η ποινή διαγραφής από τα μητρώα των ανέργων, η πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΑΣΑ για κάλυψη 200 θέσεων ελεγκτών από «ωφελούμενους» των ΚΟΧ κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο τον εμπαιγμό. Μέχρι σήμερα καλούνται να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους οι επιτυχόντες άνεργοι που είχαν κάνει αιτήσεις στα κοινωφελή προγράμματα, ώστε να ξεκινήσουν να εργάζονται ως ελεγκτές κομίστρου.

«Δηλαδή καλούνε ανέργους να ξυπνάνε κάθε μέρα απλήρωτοι, μετά από 1, 2 και 3 χρόνια ανεργίας, και για ένα 5μηνο να κυνηγάνε και να κόβουνε πρόστιμα σε άλλους ομοιοπαθείς τους, που δεν έχουν να πληρώσουν το 1,40 που κοστολογείται η κάθε μετακίνηση!» γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της «Συνέλευσης Εργαζομένων-Ανέργων στην Κοινωφελή Εργασία».

«Οι άνεργοι που καλούνται να γίνουν κανίβαλοι και κεφαλοκυνηγοί δεν γνώριζαν την ακριβή θέση εργασίας στον ΟΑΣΑ και τους γνωστοποιείται τώρα, μαζί με τον εκβιασμό ότι αν αρνηθούν να στραφούν εναντίον της τάξης τους, θα χάσουν επιδόματα και το δικαίωμα να ξανακάνουν αιτήσεις για τέτοια προγράμματα», καταγγέλλουν.

«Είναι τρελό να καλούν αυτούς που μέχρι προχθές οι ελεγκτές τούς πέταγαν έξω από το λεωφορείο επειδή δεν είχαν εισιτήριο να γίνουν ελεγκτές. Είναι η απόλυτη έκφραση κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού», σχολιάζει ο Σταύρος Μανίκας, εκπρόσωπος των εργαζομένων των αστικών μεταφορών και μέλος του Δ.Σ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου