Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Σ.Κ.Λ.Ε: Παράδοξη η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα Κ.Λ σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης

 
Ο ΣΚΛΕ με νέα παρέμβαση του επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη παραμονή Κοινωνικών Λειτουργών σε καθεστώς διαθεσιμότητας και ο κίνδυνος απόλυσης τους στερεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής φροντίδας από πολύτιμους ανθρώπινους πόρους τη στιγμή που το Κράτος - Πρόνοιας καταρέει. Τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις σε υπηρεσίες και προσωπικό κοινωνικής πρόνοιας καταγράφονται ως δραματικές, ακόμα και σε υπηρεσίες των ίδιων υπουργείων σε εποπτευόμενους φορείς των οποίων υπηρετούσαν οι, σε διαθεσιμότητα, Κοινωνικοί Λειτουργοί δημιουργείται η εντύπωση ότι η Πολιτεία θεωρεί τους Κοινωνικούς Λειτουργούς περιττούς και τις δομές του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας σπατάλη και εμπόδιο στην ανάπτυξη της  Χώρας.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αθήνα  21/ 11/ 2013
Αρ.πρωτ. 10646

Προς:  Όπως Πίνακας Αποδεκτών

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος διαθεσιμότητας έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα Κοινωνικοί Λειτουργοί με άμεση συνέπεια την κατάργηση υπηρεσιών  κοινωνικής φροντίδας σε βασικούς τομείς όπως η εκπαίδευση και η κοινωνική ασφάλεια σε μία περίοδο με έντονα τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης η εφαρμογή του προγράμματος διαθεσιμότητας και στους Κοινωνικούς Λειτουργούς γίνεται στο πλαίσιο μίας προσπάθειας ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε εκφράσει την απορία: τι είδους μεταρρύθμιση είναι, η τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας Κοινωνικών Λειτουργών τη στιγμή που στη χώρα  το 30% του πληθυσμού της ζεί κάτω από τα όρια της φτώχειας ή πλήττεται από την ανεργία, με ένα διαρκώς συρρικνούμενο Κράτος - Πρόνοιας, με πόλεις και νησιά χωρίς καν έναν Κοινωνικό Λειτουργό.

Δυστυχώς, σήμερα, τρείς και έξι μήνες  μετά την εφαρμογή του καθεστώτος διαθεσιμότητας στους Κοινωνικούς Λειτουργούς του ΙΚΑ και της Τεχνικής Εκπαίδευσης, αντίστοιχα, οι συνάδελφοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα. 

Αλήθεια, πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να γίνει αντιληπτό από την Πολιτεία ότι είναι αναγκαίοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες Πρόνοιας της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες που στέκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης όπως οι  Κοινωνικοί Λειτουργοί;

Τα στοιχεία από Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν τη δραματική αύξηση του αριθμού ατόμων και οικογενειών που πλήττονται από ακραία φτώχεια, ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και στερούνται ακόμα και βασικών αγαθών με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία τους να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Την ίδια στιγμή οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται δραματικά από τις συνεχείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες κοινωνικού κράχ που ζούμε. Όχι μόνο πρόληψη δεν μπορούν να κάνουν αλλά ούτε καν να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις.

Η προστασία της οικογένειας και του παιδιού, η θεραπεία των εξαρτημένων, η κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ, η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων,  δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη κάλυψη των πιο βασικών  αναγκών.

Στην Περιφέρεια της χώρας υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων, ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές, χωρίς ούτε καν μία Κοινωνική Υπηρεσία ή Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας και χωρίς ούτε καν ένα Κοινωνικό Λειτουργό, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα ένας ή δύο Κοινωνικοί Λειτουργοί αντιστοιχούν σε πληθυσμό 60.000 ή και μεγαλύτερο.

Περιστατικά όπως αυτά της μικρής Μαρίας, του βρέφους της Πάτρας, οι καθημερινές αυτοκτονίες δεν είναι τυχαία. Επιβεβαιώνουν με το πιο δραματικό τρόπο την πλήρη κατάρρευση του Κράτους – Πρόνοιας στην Ελλάδα και την έλλειψη Κοινωνικών Υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας κοντά στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. 

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, όσο και αν προσπαθούμε δεν φθάνουμε.

Κύριοι Υπουργοί,

σε αυτές τις συνθήκες, η ορθολογική αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί την ανάπτυξη δομών και προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και την ενίσχυση του συστήματος με τους κατάλληλους επαγγελματίες.

Η συνεχιζόμενη παραμονή Κοινωνικών Λειτουργών σε καθεστώς διαθεσιμότητας και ο κίνδυνος απόλυσης τους στερεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής φροντίδας από πολύτιμους ανθρώπινους πόρους.

Τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις σε υπηρεσίες και προσωπικό κοινωνικής πρόνοιας καταγράφονται ως δραματικές, ακόμα και σε υπηρεσίες των ίδιων υπουργείων σε εποπτευόμενους φορείς των οποίων υπηρετούσαν οι, σε διαθεσιμότητα, Κοινωνικοί Λειτουργοί δημιουργείται η εντύπωση ότι η Πολιτεία θεωρεί τους Κοινωνικούς Λειτουργούς περιττούς και τις δομές του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας σπατάλη και εμπόδιο στην ανάπτυξη της  Χώρας.

Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής απαιτεί τώρα την άμεση  ενίσχυση των δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας με προσωπικό και πόρους για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο. Όπως ενισχυθήκαν οι Τράπεζες με σκοπό τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τώρα πρέπει να ενισχυθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε την άμεση τοποθέτηση των σε διαθεσιμότητα Κοινωνικών Λειτουργών του ΙΚΑ και της Τεχνικής Εκπαίδευσης  σε υποστελεχωμένες ή χωρίς καθόλου στελέχωση Κοινωνικές Υπηρεσίες των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, των Δήμων, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διασαφήνιση και συνεργασία.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πίνακας Αποδεκτών:
1. Υπουργό Υγείας, κύριο Γεωργιάδη
2. Υφυπουργό Εσωτερικών, κύριο Γρηγοράκο
3. Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κύριο Κεγκέρογλου
4.  Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κύρια Χριστοφιλοπούλου
5. Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κυρία Μπέκου
6. Πρόεδρο ΚΕΔΕ, κύριο Ασκούνη


Συνημμένα:
1. Κατάσταση Κοινωνικών Λειτουργών ΙΚΑ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα
2. Κατάσταση Κοινωνικών Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα

skle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου