Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

7.400 "τυχεροί" άνεργοι σε σχολεία Ειδικής Αγωγής...εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων

  
Προσλήψεις 7.400 ανέργων σε σχολεία ειδικής αγωγής

Εντός των ερχόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη συνολικά 7.400 άνεργων εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αλλά και βοηθητικού προσωπικού μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Οι «τυχεροί» (διάφορων ειδικοτήτων) που θα στελεχώσουν δημόσια σχολεία ή θα αμείβονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και με όρους που παραπέμπουν σε... ημιαπασχόληση (εργασία part time), καθώς ο μισθός τους δεν θα ξεπερνά τα 490 ευρώ. Επιπλέον, στις εξάμηνες συμβάσεις που θα κληθούν να υπογράψουν θα συμπεριλαμβάνεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά ο χρόνος εργασίας δεν θα υπολογίζεται ως συντάξιμος και άρα δεν θα συνυπολογίζεται στην προϋπηρεσία τους.

Αντιδράσεις

Η κίνηση του υπουργείου Παιδείας να αναθέσει στον ΟΑΕΔ την πρόσληψη ανέργων στον χώρο της εκπαίδευσης έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κάνουν λόγο για «καταπάτηση και εκθεμελίωση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου», αφού δημιουργούνται «εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων» στα δημόσια σχολεία. Ομως το υπουργείο δεν φαίνεται να πτοείται, δεδομένου ότι έχει προαναγγείλει και νέο γύρο προσλήψεων, που κατά πάσα πιθανότητα θα αφορούν (αποκλειστικά) θέσεις δασκάλων - καθηγητών, με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.

Την ίδια ώρα χιλιάδες εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν καταταχθεί στους πίνακες του υπουργείου Παιδείας βάσει μοριοδότησης και αναμένουν υπομονετικά επί χρόνια να διοριστούν... τραβάνε τα μαλλιά τους! Μάλιστα, τρέχουν προκειμένου να εγγραφούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ μήπως καταφέρουν να προσληφθούν μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Πάντως, τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την κάλυψη των 7.400 θέσεων είναι το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του υποψηφίου και του ή της συζύγου του, το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, η ηλικία και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων.

Οσον αφορά τις καθαρές αμοιβές, έχουν οριστεί στα 19,6 ευρώ ημερησίως και δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 490 ευρώ μηνιαίως για τους προσληφθέντες άνω των 25 ετών και στα 17,1 ευρώ ημερησίως, χωρίς να ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως, για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.


Καθαρίστριες, ψυχολόγοι και άλλες ειδικότητες

Με τις 7.400 προσλήψεις θα καλυφθούν κενά, σε πρώτη φάση, σε κέντρα διάγνωσης και διαφοροδιάγνωσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί και η πρόσληψη 600 νηπιαγωγών, οι θέσεις αυτές αφαιρέθηκαν από την τελική λίστα. Οι προσφερόμενες θέσεις κατανέμονται ως εξής: 2.050 καθαρίστριες, 1.250 ψυχολόγοι, 1.250 κοινωνικοί λειτουργοί, 1.050 επιστάτες, 800 άτομα ειδικό βοηθητικό προσωπικό, 600 τραπεζοκόμοι, 90 σχολικοί νοσηλευτές, 80 λογοθεραπευτές, 70 εργοθεραπευτές, 60 φυσιοθεραπευτές, 50 οδηγοί και 50 συνοδοί σχολικών λεωφορείων. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες: μέλη πολυμελών και μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, νέοι ή μακροχρόνια άνεργοι και άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Εύη Πανταζοπούλου
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου