Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Τι είπε η Υφυπουργός Δ.Μ & Η.Δ Εύη Χριστοφιλοπούλου στο REAL FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου


Βασικά σημεία συνέντευξης της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και τον δημοσιογράφο κύριο Νίκο Χατζηνικολάου.


Το σχέδιο κινητικότητας και οι αναγκαστικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο δεν έχουν δημοσιονομικό πρόσημο διότι υπάρχει ο κανόνας «ένας προς έναν». Ένας φεύγει, ένας έρχεται. Στόχος είναι η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο Τομέα.
Διασφαλίσαμε ότι δεν θα φύγουν περισσότεροι υπάλληλοι από το Δημόσιο, από τα ήδη συμφωνηθέντα.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι (μέσω του πολυνομοσχεδίου) προτεραιότητα μας είναι οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις και η διαδικασία της αξιολόγησης να περιλαμβάνουν δύο φίλτρα: Πρώτον να εξετάσουμε πώς μπήκε κάποιος στο Δημόσιο, αν μπήκε μέσω ΑΣΕΠ ή από την «πίσω πόρτα» και δεύτερον αν μπήκε με πραγματικά ή με πλαστά πιστοποιητικά (τυπικών προσόντων).
Η κινητικότητα δεν αφορά σε απολύσεις. Είναι διαδικασία μετακινήσεων. Έχει μεγάλη σημασία για την εξυπηρέτηση των πολιτών να στελεχωθούν οι κενές θέσεις προσωπικού, εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Ιδίως π.χ. στους τομείς της Υγείας και της Ασφάλειας. Με την κινητικότητα αντιστοιχίζεται το υπεράριθμο προσωπικό με τα κενά θέσεων.
Οι μετατάξεις θα γίνουν με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια που αφορούν στις σπουδές, την εξειδίκευση, τη διοικητική εμπειρία και τη θέση ευθύνης του κάθε υπαλλήλου. Θα διαβαθμίζονται τα τυπικά προσόντα ανάλογα με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας. Σε ισάξιες περιπτώσεις θα προσμετρώνται τα κοινωνικά κριτήρια.
Επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις ασφαλιστικών κινήτρων για την εθελούσια έξοδο εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίζεται η συμπλήρωση των απαιτούμενων χρόνων συνταξιοδότησης.

Δεν αποδέχθηκα να είμαι μέλος αυτής της κυβέρνησης χωρίς να γνωρίζω τι έχω μπροστά μου. Και ο κ. Μητσοτάκης και εγώ, θα πάρουμε αυτή την καυτή πατάτα και θα την πάμε μέχρι το τέλος. Νομίζω ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε χωρίς κομματικά κριτήρια και με αξιοκρατία και οι υπάλληλοι της ΕΡΤ και οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας να βρουν την καλύτερη θέση και να μπορέσουν να προσφέρουν στο δημόσιο. Όσοι υπάλληλοι βγουν στη διαθεσιμότητα θα κριθούν αξιολογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου