Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

"Κάποιος πρέπει να κάνει και τα δύσκολα σε αυτή τη χώρα" - Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Δ.Μ & Η.Δ ΣΤΟ MEGA - 29/7/2013

 Σημεία συνέντευξης της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ MEGA» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ράνια Τζίμα


«Η δουλειά μας δεν είναι εύκολη. Είναι δύσκολη. Κάποιος όμως πρέπει να κάνει και τα δύσκολα σε αυτή τη χώρα. Αρκεί να τα κάνει με δικαιοσύνη και τρόπο αδιάβλητο»
Κινητικότητα

«Η κινητικότητα εξυπηρετεί τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης και δεν αφορά ούτε σε αποχωρήσεις, ούτε σε προσλήψεις.
Θέλουμε μια διοίκηση που να εξυπηρετεί τον πολίτη. Αυτός είναι ο στόχος της διαδικασίας “διαθεσιμότητας – κινητικότητας” των δημοσίων υπαλλήλων. Να αντιστοιχίζονται, δηλαδή, τα πλεονάσματα με τα κενά και να μετακινείται το ανθρώπινο δυναμικό, κατ’ εξοχήν στους φορείς πρώτης γραμμής, εκεί όπου ταλαιπωρείται ο πολίτης. Αξιολογούνται οι δομές, αναδιοργανώνεται η δημόσια διοίκηση και μέσα από την κινητικότητα επανατοποθετείται το ανθρώπινο δυναμικό βάσει των πραγματικών αναγκών της διοίκησης. Όλες οι τοποθετήσεις θα πραγματοποιούνται από τριμελή επιτροπή της οποίας προεδρεύει στέλεχος του ΑΣΕΠ.
Οι περιπτώσεις της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων οφείλουν να είναι οι τελευταίες οριζόντιες παρεμβάσεις».

Οργανογράμματα Υπουργείων & Πλάνα Στελέχωσης
«Ολοκληρώνονται άμεσα τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, μέσα από τα οποία αποκτούμε μια σαφή εικόνα για το πόσοι υπάλληλοι και ποιες ειδικότητες λείπουν και που υπάρχουν ειδικότητες που πλεονάζουν. Με την αξιοποίηση των οργανογραμμάτων και των πλάνων στελέχωσης, το Δημόσιο αναδιαρθρώνεται, σε μια οργανωμένη, ιεραρχικά και διοικητικά, πυραμίδα. Προχωράμε σε στοχευμένες δράσεις, εφαρμόζοντας αυτονόητες αρχές του μάνατζμεντ είτε αυτές αφορούν το δημόσιο, είτε του ιδιωτικού τομέα».
Αποχωρήσεις

«Οι αποχωρήσεις θα προκύψουν από τις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, τις πειθαρχικά ελεγχόμενες υποθέσεις, το πρόγραμμα εθελούσιων εξόδων, τις καταργήσεις φορέων και σε μικρότερο ποσοστό από την κινητικότητα».
Προσλήψεις

«Οι προσλήψεις που αφορούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις γίνονται βάσει του κανόνα 1 προς 1. Δηλαδή, με βάση τον κανόνα αυτό, μέχρι το τέλος του 2014, η χώρα θα έχει 15000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις, οπότε και δικαίωμα για 15000 προσλήψεις, επιπλέον του κανόνα 1 προς 5.
Κάθε χρόνο λοιπόν, υπάρχει δυνατότητα προσλήψεων με δύο τρόπους: με τον κανόνα 1 προς 1 και με τον κανόνα 1 προς 5. Οπότε, επιπλέον από τις 15000 προσλήψεις, έχουμε και τη δυνατότητα μίας πρόσληψης για πέντε συνταξιοδοτήσεις κάθε χρόνο.
Δηλαδή, μέχρι τέλος του 2013 θα μπορούμε να προκηρύξουμε προσλήψεις, οι οποίες προκύπτουν από το άθροισμα του ποσοστό προσλήψεων προς τις συνταξιοδοτήσεις και από τις 4000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις».
Προεδρικά Διατάγματα

«Ο ορθός τρόπος συγκρότησης των οργανογραμμάτων των Υπουργείων είναι μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και όχι με νόμο ή με Υπουργική Απόφαση. Η διαδικασία που ακολουθούμε προβλέπεται από το Σύνταγμα και είναι κανόνας στη Διοίκηση από το 1974 και μετά. Δεν είναι κάτι καινοφανές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου