Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ





ΑΘΗΝΑ 30-7-2013

Αγαπητοί Συνάδελφοι…
 
Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία σας , σχετικά με τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, τα διάφορα δημοσιεύματα σε εφημερίδες, για την θέση της κοινωνιολογίας και των κοινωνιολόγων.
Βέβαια οφείλουμε να πούμε, ότι τα ζητήματα στην εκπαίδευση, αλλά και γενικά (πολυνομοσχέδιο, διαθεσιμότητες, απολύσεις, μετακινήσεις), απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα (με μεγάλο κόστος προσωπικό, χρόνου) μέλη του Συλλόγου που συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα (ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ, Δ.Σ. του ΣΕΚ). Δυστυχώς ελάχιστα μέλη του συλλόγου (εκπαιδευτικοί) ανταποκρίθηκαν στις συνεχόμενες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για τις 2.500 διαθεσιμότητες των συναδέλφων τους (άλλων ειδικοτήτων) «μακαρίζοντας» την τύχη τους που δεν ήταν μέσα σε αυτούς. Αυτό είναι όμως τραγικό λάθος, αφού διαθεσιμότητες, απολύσεις, μετακινήσεις, αφορούν τους πάντες και μόνο οι μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδράσεις κ.α. μπορούν να τους σταματήσουν.
Πέρα από αυτά , σχεδόν καθημερινά επικοινωνούμε με το υπουργείο και το Ι.Ε.Π για τα ζητήματα αυτά.
Πήγαμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στην Δ/νση Β/μιας,στο ΙΕΠ και με επικοινωνία με τους σχολικόυς Σύμβουλους , και θέσαμε τα άμεσα ζητήματα… ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ , ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ, στα οποία δεν είχαμε καμία συγκεκριμένη δέσμευση.
Ως προς τις πρωτοβουλίες του συλλόγου, έχουν κατατεθεί υπομνήματα, έχουν γίνει τηλεφωνικές και προσωπικές παρεμβάσεις, έχουν ενημερωθεί βουλή βουλευτές, έχουν γίνει επερωτήσεις.
Έχει σταλεί συνοπτικό υπόμνημα και στο γραφείο του κ. Υφυπουργού Κεδίκογλου. Το Δ.Σ. (η Πρόεδρος ο Γεν. Γραμματέας και μέλη του ΣΕΚ) θα φροντίσουν για προσωπική συνάντηση. Έχει γίνει αίτημα στον ίδιο.
Υ.Σ να μην δίνετε και πολύ σημασία στα δημοσιεύματα. Στελέχη του Υπουργείου, διαρρέουν προσωπικές τους θέσεις για να προλάβουν άλλους…

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΙΣ ΕΛΜΕ κ.α ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ- ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ- ΑΙΧΜΕΣ)

ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ του ΣΕΚ


1.Πολλοί συνάδελφοι επικοινωνούν με τον Σύλλογο και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση…
2.Υπάρχουν συνάδελφοι που ανησυχούν για την οργανική τους θέση και την υπεράριθμα.
3.Παρόλο που το ζήτημα των τοποθετήσεων υπεράριθμων κ.α. διοικητικών θεμάτων δεν είναι ζήτημα του ΣΕΚ, αλλά αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών, άρα η αντιμετώπιση τους είναι ζήτημα του εκπαιδευτικού κινήματος (ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ, αιρετών του κλάδου ΠΥΣΔΕ) ο ΣΕΚ μέσω του δικτύου των συνδικαλιστών του στην εκπαίδευση καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των συναδέλφων. Προτροπή προς τους Συναδέλφους είναι η συμμετοχή τους στις Γενικές Συνελεύσεις και η επαφή τους με τις κατά τόπο ΕΛΜΕ
4.Ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το Ζήτημα του Νέου Λυκείου, Τεχνολογικού Λυκείου και για τις αναθέσεις.
5.Σχεδόν καθημερινά επικοινωνούμε με το υπουργείο και το Ι.Ε.Π για τα ζητήματα αυτά.
6.Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει θέμα σχετικά με τις αναθέσεις και ειδικά με την ανάθεση της ιστορίας.
7.Ισχύουν οι Βασικές Θέσεις του ΣΕΚ για τις αναθέσεις, την εισαγωγή μαθημάτων στα Γενική και ΕΠΑΛ, Γυμνάσια, όπως έχουν διατυπωθεί στα Υπόμνημα μας και έχουν σταλεί στο Υπουργείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Τα ίδια ισχύουν και στις ερωτήσεις πολιτικών κομμάτων στην βουλή που έχουν γίνει με πρωτοβουλία του ΣΕΚ
9.Με βάση αυτά επικοινωνούμε και παρεμβαίνουμε στο Υπουργείο. Στηρίξω μας αποτελούν οι Σχολικοί Σύμβουλοι μας, αρκετοί συνάδελφοι κοινωνιολόγοι εκπαιδευτικοί, τα παραρτήματα μας, ενώ απέχουν δυστυχώς τα Πανεπιστημιακά τμήματα και οι φοιτητές μας…
10.Τέλος οι παρεμβάσεις μας στο Υπουργείο συνεχίζονται, προσπαθούμε να κάνουμε μια ημερίδα ενημερώσεις και καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση…
11.Η επικοινωνεί μας μπορεί να γίνεται μέσω του F/B (υπάρχουν όμως θέματα που δεν μπορούν να γραφούν) και μέσω κυρίως του επίσημου emai του ΣΕΚ sek@sociology.gr… Προσπαθούμε και για άλλες δυνατότητες επικοινωνίας… Google grups , Forum κ.α

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
Πλατ. Άγιων Θεοδώρων 3 Τ.Θ. 4239
Email: sek@sociology.gr τηλ. 210 3255521

ΑΘΗΝΑ 26-7-2013
ΠΡΟΣ:
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
- Συμεών Κεδίκοκογλου
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:1) Υπόμνημα 2)βιβλίο «κοινωνιολογία της εργασίας-εργασιακές σχέσεις»

Αγαπητέ κ. Υφυπουργέ

Για ενημέρωση σας, σας αποστέλλουμε το υπόμνημα (συνοπτικό και πλήρες) του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, που είχαμε καταθέσει την πολιτική ηγεσία, του Υπουργείου στις 17-9-2013.
Το υπόμνημα μας, βρίσκεται για γνωμοδότηση (ειδικά ως προς τις αναθέσεις μαθημάτων) στο Ι.Ε.Π.
Όπως μαθαίνουμε, το Υπουργείο, πρόκειται τις επόμενες μέρες να καταθέσει το σχέδιο νόμου για το «Νέο Λύκειο» και το «Νέο Τεχνολογικό Λύκειο».
Από το σύνολο των προτάσεων μας, θα θέλαμε από την πλευρά σας, να προωθήσετε άμεσα τις παρακάτω προτάσεις.
1ο. Για τις αναθέσεις
Απόδοση των μαθημάτων Α΄ ανάθεσης καθενός από τους κλάδους ΠΕ 9, ΠΕ 10, ΠΕ 13, σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της ίδιας ομάδας, ως δεύτερη ανάθεση. Πρόκειται για κλάδους των κοινωνικών επιστημών και η λύση αυτή διευκολύνει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να συμπληρώνουν το ωράριο τους, χωρίς να παρουσιάζεται πρόβλημα και ανάγκη πρόσληψης άλλου εκπαιδευτικού.
Συμπερίληψη των εκπαιδευτικών ΠΕ10 στις ειδικότητες που διδάσκουν με Α΄ ανάθεση τα μαθήματα Ιστορία και Τοπική Ιστορία (μέχρι σήμερα παραδόξως δεν προβλέπεται ούτε Β΄ ανάθεση), Οικιακή Οικονομία, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Βιωματική δράση «Σχολική και Κοινωνική Ζωή», .

2ο. Για τα μαθήματα
Διατήρηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως γενικής παιδείας, αλλά και υποχρεωτικά εξεταζόμενου για εισαγωγή στα Πανεπιστημιακά Τμήματα κοινωνικών, νομικών και παιδαγωγικών επιστημών.
Εισαγωγή μαθήματος «κοινωνιολογία της εργασίας-εργασιακές σχέσεις» στο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο (υπάρχει έτοιμο βιβλίο που διδασκόταν στα ΕΠΑΛ- Σας το διαβιβάζουμε ως συνημμένο). Στις σημερινές συνθήκες, υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα, ο μαθητής να έχει γνώσεις τόσο της εργασίας, των συνθηκών και της ένταξης του στην αγορά εργασίας

Με εκτίμηση
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Γ. ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου