Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ Ε.Ε.Π ΤΩΝ ΚΕ.Δ.Δ.Υ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΕΙΣΑ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΣ ΤΩΝ




Εδώ και κάποιες μέρες έχει αναζωπυρωθεί η φημολογία περί προθέσεως της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, στα πλαίσια των καταργήσεων κάποιων εκ των δομών του, να καταργήσει και τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ).

Η αλήθεια είναι πως επί θητείας της Άννας Διαμαντοπούλου ως Υπουργού Παιδείας, είχε επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, αλλά μετά από αντιδράσεις και κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ειδικής Αγωγής, αυτό απετράπη.

Από τότε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ «καταργούνται» διαμέσου φημών και ψιθύρων.

Αυτή τη φορά ζούμε μια ίδια κατάσταση. Τρομαγμένοι συνάδελφοι επικοινωνούν μαζί μας και μας μεταφέρουν την αγωνία τους. Άλλωστε ο φόβος έχει για τα καλά εγκαθιδρυθεί στην πλειονότητα των συναδέλφων μας και όχι μόνον.

Όμως ο  σημερινός Υπουργός Παιδείας, αν αυτό έχει κάποια σημασία, έχει δεσμευθεί και εντός του Κοινοβουλίου, όχι μόνον για τη μη πρόθεση κατάργησης των ΚΕ.Δ.Δ.Υ, αλλά αντιθέτως για την ενδυνάμωσή τους.

Επίσης, αν και αυτό έχει κάποια σημασία,  σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά στη στελέχωση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π), λόγω του γεγονότος των ολίγιστων πιστώσεων από τον  κρατικό προϋπολογισμό για πρόσληψη αναπληρωτών και της μη ύπαρξης Προγραμμάτων  ΕΣΠΑ που να αφορούν στη πρόσληψη προσωπικού για τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ, έχει προχωρήσει σε ενέργειες που έχουν να κάνουν με τη χρησιμοποίηση Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ (με 8μηνες συμβάσεις αντί για 5μηνες), ώστε να μπορέσουν  να στελεχωθούν τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ της χώρας με το απαραίτητο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π).

Το αυτό ισχύει και για την κάλυψη του κενού της στελέχωσης των Ειδικών Σχολείων με Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π).

Αυτές οι ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας βρίσκονται σε εξέλιξη  και αν δεν δούμε την ευόδωσή τους ας είμαστε επιφυλακτικοί.

 Απλά η ύπαρξη αυτών των στοχεύσεων από πλευράς Υπουργείου, δείχνει το ότι δεν φαίνεται να υπάρχει στις προθέσεις της ηγεσίας η σκέψη για κατάργηση του θεσμού των ΚΕ.Δ.Δ.Υ, τουλάχιστον σ αυτή τη φάση.

Τελειώνοντας είναι απαραίτητο να επισημάνουμε πως οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις της Διαθεσιμότητας συναδέλφων μας, πρέπει να μας κάνουν να κατανοήσουμε πως τίποτε δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πια ως δεδομένο.

Ανά πάσα στιγμή, θεσμοί, κλάδοι, ειδικότητες, μπορεί να απαξιωθούν, να δυσφημισθούν και εν τέλει να καταργηθούν και να εκδιωχθούν, λόγω της ανυπαρξίας ενός ορθολογικού κυβερνητικού σχεδιασμού,  λόγω μιας μνημονιακής δέσμευσης, λόγω ενός καπρίτσιου της Τρόϊκας.

Βασίλης Βούγιας
24/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου