Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Στον επόμενο τόνο:"Παράταση ως και το 2016 για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης - Στον επόμενο τόνο: "Ο νέος φόρος ακινητών θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία" - Στον επόμενο τόνο:....


Την παράταση για ένα επιπλέον έτος, έως και τα εισοδήματα του 2016, προβλέπει το νέο Μνημόνιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων με συντελεστή 1% έως 4%.

Η εισφορά αλληλεγγύης είχε θεσπιστεί ως έκτακτο μέτρο, αρχής γενομένης για τα εισοδήματα του 2011 με κλιμακωτό συντελεστή ως και 4%. Κανονικά η εισφορά θα έληγε το 2015.

Η παράταση του μέτρου κρίθηκε από το οικονομικό επιτελείο αναγκαία για να καλυφθεί το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό. Ετσι, η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει για εισοδήματα τουλάχιστον πέντε ετών.

Ακόμα, σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, επισημαίνεται ότι από τον νέο φόρο (που θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας) θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση έσοδα 2,7 δισ. ευρώ.

Ο Ενιαίος Φόρος θα πρέπει να νομοθετηθεί ως τον Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, τότε τα έσοδα αυτά θα πρέπει να ανέρχονται στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.

Για το 2014 προκρίνεται μία μεταβατική μορφή επιβολής του φόρου, η οποία θα επιβληθεί στα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα, δηλαδή βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου και όχι ανά ακίνητο.

Στο κείμενο δεν αναφέρονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου φόρου, τότε, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει την ισχύ ήδη θεσμοθετημένων μέτρων, δηλαδή ίσως διατηρήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το 2014.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το 2014 θα παραμείνουν αμετάβλητες, το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και το 2016 θα γίνει πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις λεγόμενες εμπορικές αξίες.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου