Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

«Εχουμε αναλάβει την υποχρέωση να διώξουμε 15.000 ανθρώπους» δηλώνει ο Υπουργός Δ.Μ & Η.Δ και μεις έχουμε 4 ΑΠΟΡΙΕΣ



Να μη φοβούνται «όσοι έχουν προσόντα» ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν με προσόντα και αξιοκρατικές διαδικασίες έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στο δημόσιο, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους υπαλλήλους που θα μπουν στη «δεξαμενή» της κινητικότητας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του, o υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση απομάκρυνσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014.

«Όμως, όσο περισσότερους εντοπίζουμε από περιπτώσεις παραβατών, επίορκων κλπ τόσο λιγότεροι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός από τη δεξαμενή της κινητικότητας» διευκρίνισε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα υπουργεία συνεργάζονται μαζί του στην κατάρτιση λίστας όσων θα μπουν στη δεξαμενή της κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

«Αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, αυτό θα επισημανθεί καταρχήν στον πρωθυπουργό» διευκρίνισε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι 15.000 απομακρύνσεις συνοδεύονται και από αντίστοιχες προσλήψεις, άσχετα από τον λόγο απομάκρυνσης από το Δημόσιο.

Σε άλλη ερώτηση για το πόσοι υπάλληλοι θα μείνουν στο Δημόσιο μετά το 2015, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός θα είναι κάτω από τις 600 χιλιάδες με δεδομένες τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και την αναλογία 1 προς 5 που ισχύει.

«Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, το καλύτερο δημόσιο έχει να κάνει με τις διαδικασίες που επιτελεί το δημόσιο και τον τρόπο που τις επιτελεί» εξήγησε.

tovima.gr

ΟΙ 4 ΑΠΟΡΙΕΣ
Απορία 1η: Δηλαδή οι "διαδικασίες που επιτελεί το δημόσιο και ο τρόπος που τις επιτελεί" οδηγούνται προς την σωστή κατεύθυνση με την απόλυση 15.000 "αχρήστων" ή δια του φόβου που αυτές οι απολύσεις προκαλούν στους υπόλοιπους παραμένοντες;

Απορία 2η: Θεωρείτε απίθανο και εκτός λογικής ένας δημόσιος υπάλληλος χωρίς π.χ μεταπτυχιακό να δουλεύει παραδειγματικά και να είναι ένας εξαιρετικός υπάλληλος, ενώ αντίθετα ένας με μεταπτυχιακό, ή και με "σκληρό" ΑΣΕΠ ακόμα-ακόμα, να είναι "λουφαδόρος", "κοπανατζής" ή πολύ απλά να μη "βγάζει" τη δουλειά για την οποία προσλήφθηκε;

Απορία 3η: Δεν είναι τουλάχιστον unfair και να απολύεσαι και να απαξιώνεσαι και να εξευτελίζεσαι με τη φράση: "Οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν με προσόντα και αξιοκρατικές διαδικασίες έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στο δημόσιο". Άρα εγώ που απολύθηκα, για να απολυθώ, δεν είχα προσόντα και προσλήφθηκα με ρουσφέτι και όλα αυτά τα χρόνια έτρωγα τα χρήματα του πολίτη τζάμπα.


Απορία 4η: Στον ιδιωτικό τομέα, σε μια επιχείρηση, στη περίπτωση που θα ήθελαν να απολύσουν κάποιους το πρώτο που θα συνεκτιμούσαν δεν θα ήταν το πολύ απλό, δηλαδή αν αυτός ο υπάλληλος δουλεύει ή όχι, αν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ή όχι; Στην περίπτωση του Δημοσίου γιατί να μην είναι στις προθέσεις σας να ισχύσει αυτονοήτως το ίδιο;

Αν η απάντηση είναι πως: δεν έχουμε χρόνο να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά, δηλαδή να δούμε το αν  δουλεύει πραγματικά και αν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του ο κάθε δημόσιος υπάλληλος, τότε αφενός μεν θα μας επιτρέψετε να αμφιβάλουμε για το αν και κατά πόσον μπορείτε να υποστηρίξετε "εν τοις πράγμασι" την ορθότατη ρήση σας πως "το καλύτερο δημόσιο έχει να κάνει με τις διαδικασίες που επιτελεί το δημόσιο και τον τρόπο που τις επιτελεί", αφετέρου δε θα μας ενισχύσετε την άποψη πως το μοναδικό αξιολογικό εργαλείο που διαθέτετε αυτή τη στιγμή είναι ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ-ΑΤΥΧΙΑΣ και το βελάκι του.

Βασίλης Βούγιας
30/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου